Cum dezactivezi confirmarea de citire la emailuri pe Gmail

Cum dezactivezi confirmarea de citire la emailuri pe Gmail
Alexandru Puiu
14:30 11.10.2018

În mediul corporate, majoritatea mesajelor care se expediază între angajații unei companii vin împreună cu o confirmare de citire. Din fericire, dacă vrei să nu se vadă că ai citit un email, există această posibilitate.

Aproape fiecare email pe care îl primești are integrat în interior un mecanism de urmărire. Expeditorul său poate să vadă momentul exact în care citești mesajul printr-o notificare de sistem sau poate să primească un email pentru confirmarea momentului în care ai făcut tap pe el.

Dacă ai lucrat vreodată într-o corporație sau ai fost responsabil de promovarea unei afaceri prin email, te-ai confruntat cu ideea confirmărilor de citire. De cele mai multe ori, în spatele respectivului mecanism nu se ascunde ceva macabru. Pur și simplu, se dorește monitorizarea numărului de persoane care au citit un comuncat de presă sau au deschis un newsletter.

Ca să înțelegi cum funcționează urmărirea emailurilor, trebuie să ai în vedere câteva particularități de HTML. Deși un email conține de cele mai multe ori doar linii de text, acela poate ascunde imagini, animații GIF sau alte forme de conținut HTML; la fel ca un website. Confirmarea de citire se declanșează în momentul în care clientul tău de email descarcă de pe un server terț o imaginie pe care, de cele mai multe ori, nici măcar nu o vezi. Este vorba de o imagine imposibilă de un 1×1 pixeli cu un cod de urmărire particular în spate. Când Outlook, Yahoo sau Gmail îți afișează acea imagine, serverul de pe care îți este descărcată, trimite o sesizare către expeditorul mesajului.

Cu alte cuvinte, dacă nu era evident până aici, pentru a nu trimite o confirmare de citire persoanei sau entitiății care ți-a trimis un email, trebuie să dezactivezi afișarea automată a imaginilor. În continuare ai un buton în partea de sus a mesajului care facilitează descărcarea fotografiilor atașate, dar procesul nu se va întâmpla automat.

Pentru a dezactiva afișarea automată a imaginilor în Gmail, accesează Settings din dreapta sus, din spatele roții dințate. La secțiunea General, în partea de sus a ecranului, bifează Solicită confirmare înainte de afișarea imaginilor externe. Dacă ai interfața în engleză, mesajul care te interesează să fie bifat este ”Ask before displaying external images”.

Confirmare de citire Gmail

loading...