13 oct. 2018 | 20:03

Cum ar putea oamenii cu chelie să aibă păr din nou

ACTUALITATE
Cum ar putea oamenii cu chelie să aibă păr din nou
Max DaSilva/YouTube

Alopecia totalis este motivul pentru care mulți oameni rămân fără pic de păr în cap. Un medicament complet neașteptat ar putea să inverseze efectele alopeciei însă.

O tânără adolescentă de 13 ani cu alopecia totalis a observat cum părul de pe cap îi crește din nou după ce a urmat un tratament împotriva eczemei. Doctorii săi încă nu sunt siguri cum de s-a întâmplat acest lucru.

„Am fost destul de surprinși din moment ce această pacientă nu a mai avut păr pe cap de la vârsta de doi ani, iar alte tratamente care ajută cu pierderea părului nu au avut efect în cazul ei”, a explicat Maryanna Makredes Senna, fizician la Massachusetts General Hospital. „Din câte știm, acesta este primul caz de păr care crește din nou cu medicamentul dupilumab într-un pacient cu orice grad de alopecia areata”.

Multe medicamente au fost descoperite din întâmplare. Cele mai bune exemple sunt Valium și Viagra. Cazul adolescentei ar putea să fie o întâmplare fericită, care să ducă la descoperirea unui medicament ce poate trata alopecia.

Medicamentul prescris de doctori tinerei a fost dupilumab – un medicament aprobat recent de Food and Drug Administration pentru cazurile de eczemă moderate și severe. Între eczemă și alopecie ar exista o legătură conform studiilor, oamenii care suferă de eczemă fiind mai predispuși să facă alopecia decât restul populației. Chiar și așa, medicamentele folosite pentru una din boli nu rezolvă, de regulă, simptomele celeilalte boli.

După șase luni de injecții cu dupilumab, eczema tinerei  s-a redus considerabil. Pe lângă asta, pe scalp i-a apărut un strat de puf, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos:

Tânăra a trebuit să ia o pauză forțată de la tratament din cauza problemelor cu asigurările medicale, timp în care părul subțire care îi apăruse pe cap a căzut. Odată ce l-a reluat însă, părul ei a început să crească din nou, de data asta mai lung și mai pigmentat. După 11 luni de la prima doză de dupilumab, scalpul tinerei arată astfel:

„Chiar acum, este dificil să ne dăm seama dacă dupilumab poate induce creșterea părului în alți pacienți cu alopecia, dar mă gândesc că ar putea să le vină de ajutor pacienților cu eczemă și alopecia areata”, a spus Senna. „Am trimis o cerere pentru un studiu clinic cu dupilumab asupra populației de pacienți [care au eczemă și alopecia areata] și sperăm să putem investiga mai departe în viitorul apropiat”.