01 dec. 2018 | 20:21

Ce se întâmplă cu creierul astronauților când se află în spațiu

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu creierul astronauților când se află în spațiu

Dacă e să ne luăm după cei de la NASA, oamenii vor pune piciorul pe solul marțian până în 2030. Acest lucru va însemna însă sute de zile petrecute în spațiu, care ar putea avea efecte nebănuite asupra creierului uman.

Astronauții care vor merge pe Marte vor fi nevoiți să locuiască în condiții de gravitație redusă pentru trei ani de zile – cu mult peste recordul actual de 438 de zile deținut de cosmonautul rus Valery Polyakov. Oamenii sunt făcuți să trăiască în condiții de gravitație terestră (1 g), nu de microgravitație (0,3 g pe Marte) sau de lipsă de gravitație (0 g).  În aceste condiții, creierul uman nu se descurcă atât de bine.

Atunci când se află în spațiu, astronauții experimentează efectul Charlie Brown, în care fețele lor se înroșesc și se umflă. Acest lucru se întâmplă din cauză că fluidele corporale – în special sângele și lichidului cefalorahidian – au tendința de a urca spre cap. Rezultatul sunt fețe umflate și roșii și picioare mai subțiri. Aceste lichide sunt însă asociate și cu apariția răului de mișcare, durerilor de cap și grețurilor. Mai mult, ele ar putea duce și la vedere încețoșată, din pricina presiunii crescute.

În urma unui studiu condus de cercetătorul Damian Bailey, profesor de psihologie și biochimie la University of South Wales, acesta a explicat că anumite părți ale creierului ajung să primească prea mult sânge în condiții de gravitație redusă. Astfel, arterele care duc sânge la creier se relaxează și se deschid mai multe decât ar trebui. Tocmai de aceea, creierul devine copleșit. Astfel, apar depuneri de apă sub formă de edem, astfel încât oxigenul nu mai poate ajunge la anumite părți din creier suficient de repede. Tocmai de aceea astronauții ajung să aibă probleme cu agilitatea lor cognitivă în spațiu, conform lui Bailey.

Bailey și echipa sa plănuiesc să conducă mai multe studii cu privire la efectele lipsei gravitației asupra creierului uman, care ar putea să vină în ajutorul primilor oameni care vor păși pe Marte.