27 sept. 2018 | 13:17

Cât timp ar trebui să petreacă copiii pe telefoane, dacă te iei după experți

ACTUALITATE
Cât timp ar trebui să petreacă copiii pe telefoane, dacă te iei după experți

Părinții au fost dintotdeauna îngrijorați de efectul pe care televizorul și telefonul îl au asupra copiilor și s-au întrebat mereu care ar fi intervalul de timp acceptabil destinat acestora.

Un nou studiu vine în ajutorul părinților și susține că prea mult timp petrecut pe computer, rețelele sociale sau programele TV poate influența dezvoltarea creierelor copiilor.

Potrivit doctorului Jeremy Walsh de la Institutul de Cercetare CHEO din Ottawa, copiii nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore pe zi în prezența telefoanelor, computerului și TV-ului. El spune că cei care au petrecut mult timp pe dispozitivele electronice aveau o funcție cognitivă cu 5% mai mică decât alte persoane cu vârste cuprinse între opt și 11 ani.

Studiul arată că timpul petrecut în fața ecranelor nu reușește să stimuleze creierul în același mod ca cititul și poate duce la o calitate mai slabă a somnului, lucru esențial pentru dezvoltarea copilului.

Jeremy Walsh spune că este important ca tinerii să păstreze un echilibru corect între aceste activități. Comportamentele și activitățile zilnice contribuie la dezvoltarea creierului și a capacității cognitive, în timp ce comportamentul sedentar și somnul au și ele un cuvânt important de spus.

„Am constatat că mai mult de două ore petrecute în fața ecranelor sunt asociate cu dezvoltarea cognitivă mai săracă a copiilor„, a declarat cercetătorul.

Studiul a fost realizat pe mai mult de 4.500 de copii din America și a analizat timpul petrecut pe dispozitive, somnul și activitatea lor fizică.

Doar unul din 20 de copii a îndeplinit recomandarea zilnică a unui somn de 9-11 ore și o activitatea fizică de o oră. Studiul a arătat că tinerii au petrecut, în medie, 3,6 ore în fața ecranelor.

De asemenea, timpul limitat petrecut pe acestea și un program de somn recomandat au fost asociate cel mai tare cu o dezvoltare cognitivă sănătoasă.