Cod galben de ploi în 19 județe din România: efectele încălzirii globale nu se opresc

Cod galben de ploi în 19 județe din România: efectele încălzirii globale nu se opresc

Situația precipitațiilor în România devine din ce în ce mai îngrijorătoare în următoare perioadă. Meteorologii ne-au avertizat că vom avea cod galben de ploi în 19 județe.

Dacă ai avut vreodată o problemă cu cantitățile industriale de precipitații sau ți-a fost frică de efectele ploilor intense pentru căminul tău, următoarea perioadă nu este foarte roz pentru tine. Din păcate, pe jumătate din teritoriul României, precipitațiile refuză să se oprească.

Nu mai puțin de 19 județe din România se află astăzi, vineri, 29 iunie, sub cod galben de precipitații, conform estimărilor meteorologilor. Ploile vor fi abundente și îngrijorătoare în următoarea perioadă, continuând trendul început la mijlocul acestei săptămâni.

Recent anunțatul cod galben de ploi în 19 județe din România afectează mai ales Moldova, urmată de estul și sud-estul Transilvaniei. Vor mai fi probleme în Maramureș, nordul Munteniei și al Olteniei. Tești teritoriile menționate mai sus se vor afla sub riscul unor precipitații cu multe peste media acestei perioadei, va ploua în majoritatea țării până la mijlocul zilei sâmbătă, 30 iunie.

Avertizarea de cod galben de ploi este valabilă până la ora 21:00 în următoarele județe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud,  Suceava, Botoşani, Mureş, Harghita, Neamţ, Iaşi, bacău, Braşov, Covasna, Vrancea, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău. Începând cu această dimineață și până la sfârșitul zilei, în cea mai mare parte a Moldovei, local în estul şi în sud-estul Transilvaniei, în Maramureş şi în nordul Munteniei şi al Olteniei vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ.

”Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 20-30 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp”, spun meteorologii. Dacă locuiești într-o zonă predispusă la inundații, te poți aștepta ca în următoarea perioadă să întâmpini mici probleme cu apa și ar fi bine să profiți de acest avertisment pentru a-ți lua eventuale precauții.

Avertizările de cod galben și cod portocaliu vor continua în prima parte a acestui weekend în câteva zeci de județe din jurul bazinelor hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Mureş, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Cӑlmӑţui (ABA Argeş-Vedea), Vedea, Argeş, Ialomiţa, Cӑlmӑţui (ABA Buzӑu-Ialomiţa), Siret, Prut şi râurile din Dobrogea şi afluenţii acestora.