03 iul. 2018 | 09:50

Cum a devenit Cluj capitala mondială a matematicii

ACTUALITATE
Cum a devenit Cluj capitala mondială a matematicii

Cei care erau în căutarea unei vești bune despre țara noastră se vor bucura să afle că orașul Cluj va fi pentru zece zile capitala mondială a matematicii.

În fiecare an, tinerii români au făcut valuri la olimpiadele internaționale de matematică, fizică și informatică. Anul acesta, participanții la olimpiada de matematică nu vor fi nevoiți să se deplaseze foarte departe, pentru că se va organiza la Cluj pe parcursul următoarelor zece zile.

Aproximativ 600 de persoane din peste 100 de țări vor participa la cea de a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică. Evenimentul va începe astăzi, 3 iulie la Cluj. Un comunicat de presă pe marginea subiectului a fost remis de Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

România are o lungă istorie în organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică. Prima ediție a acestui concurs a fost organizată la Brașov în 1959. Pe parcursul ultimilor 59 de ani, alte șase ediții s-au desfășurat pe teritoriul țării noastre. Între timp, a devenit cea mai mare competiție la nivel global din domeniul științelor exacte.

În 2018, la Olimpiada Internațională de Matematică vor participa 615 concurenți din 114 țări, 263 de lidei, lideri adjuncți și observatori. În total, va fi vorba de aproximativ 900 de invitați de peste hotare, 300 de voluntari autohtoni și 100 de persoane responsabile de organizare.

„Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România, cu sprijinul partenerilor şi al instituţiilor publice şi private implicate, sunt organizatorii celui mai mare eveniment educaţional care se va desfăşura în România, la Cluj, în perioada 3-14 iulie 2018 (PI=3,14 ) – Olimpiada Internaţională de Matematică 2018 (IMO 2018)”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.

Ca o notă de subsol, preşedintele de onoare al Olimpiadei este academicianul Viorel Barbu, profesor universitar la Cluj, preşedintele secţiei de matematică a Academiei Române şi membru al primei echipe a României la prima ediţie a Olimpiadei din 1959, de la Braşov.

Va fi interesant de văzut ce performanțe vor obține tinerii români la Cluj în următoarele zile, în contextul în care România și Bulgaria sunt singurele țări care au participat fără întrerupere la eveniment.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele