Rusia a lansat centrala nucleară plutitore, un fel de „Cernobîl plutitor”
Pe 28 aprilie, o centrală nucleară plutitoare de 70 megawați a plecat din Sankt-Petersburg, trasă de două bărci. A mers prin Marea Baltică până în nordul Norvegiei, într-un orășel rusesc numit Murmansk.
Centrala nucleară plutitoare va alimenta cu energie electrică unele platforme petroliere și zona arctică a Extremului Orient rus. În prezent, centrala Akademik Lomonosov se află în Murmansk, de unde va fi remorcată într-un mic oraș arctic numit Pevek, unde va primi combustibil.
Compania Rosatom care a construit centrala spune că a doua etapă a călătoriei, de la Murmansk la Pevek, va începe în 2019, cu combustibil și echipaj la bordul navei. Odată ce aceasta va ajunge la destinație va alimenta orașul de 100.000 de persoane. În plus, Lomonosov va pune în funcțiune instalațiile de extracție a petrolului și gazelor, dar și o instalație de desalinizare.
Acum că încălzirea globală a deschis noi căi maritime spre accesul la combustibili fosili în părțile inaccesibile ale Oceanului Arctic, Rusia utilizează mai multe resurse să profite de acest lucru.
Centrala nucleară plutitoare rusă va înlocui Bilibino, care asigură 48 MW de energie nucleară – construită în 1974 – dar și centrala termică Chaunskaya, care are aproximativ 70 de ani. Construcția centralei plutitoare a început în 2007 și a costat 232 de milioane de dolari.
Inițial, compania care a construit-o intenționa să încarce reactorul cu combustibil nuclear la Sankt Petersburg, apoi să trimită nava direct în Pevek. Însă câteva organizații de mediu din diferite state au creat o petiție, care s-a dovedit de succes, și a împiedicat compania să-și ducă planul la bun sfârșit.
Unele state sunt îngrijorate de intențiile Rusiei
Greenpeace și alte câteva grupuri nu sunt încântate de centrala nucleară plutitoare, mai ales că nava trebuie să fie remorcată. Energia nucleară, deși este mai curată și, probabil, o opțiune mult mai bună pentru planetă decât cărbunele, încă este o opțiune riscantă. Unde mai pui că pe o barcă, spre deosebire de un submarin nuclear, centrala este expusă condițiilor meteo ale Arcticului.
Criticii au numit proiectul drept „Cernobîl plutitor” și ”Titanic nuclear”.
Rosatom a trimis o declarație în care spune că reactorul plutitor va fi „invincibil” împotriva tsunami-urilor și altor dezastre naturale și că a îndeplinit toate cerințele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Compania mai adaugă că a construit centrala să fie inofensivă mediului.
„Reactoarele nucleare care se învârt în jurul Oceanului Arctic vor reprezenta o amenințare evidentă pentru mediul fragil, care este deja supus unor presiuni uriașe din cauza schimbărilor climatice”, spun organizațiile.
Nava, cu reactoare nucleare duble, are suficientă putere pentru un oraș de aproximativ 100.000 de persoane, potrivit lui Rosatom. Rusia se bazează foarte mult pe petrol pentru economia sa și, ca alte națiuni, și-a îndreptat pretențiile către zona bogată în petrol. În mod ironic, arderea combustibililor fosili este responsabilă în primul rând de încălzirea globală care topește rapid gheața din Arctic, însă asta deschide noi benzi maritime din Rusia – și face posibilă explorarea ulterioară a petrolului.
În orice caz, nu este prima centrală nucleară plutitoare din lume. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au folosit un astfel de reactor de 10 MW în lacul Gatun din Panama, unde a furnizat electricitate până în 1976.