29 mart. 2018 | 10:16

Centrala de la Cernavodă, cu probleme: un singur reactor funcțional

Generalist
Centrala de la Cernavodă, cu probleme: un singur reactor funcțional
Gabriel/Flickr

Nuclearelectrica a anunțat că unul dintre reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețea. Societatea are și o explicație.

Înainte de actualele probleme de la centrala de la Cernavodă, aceluiași reactor nuclear i-a fost redusă puterea la aproximativ 55% pe 25 martie. Câteva zile mai târziu, pe 29 martie, Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național.

Problemele de pe 25 martie au făcut ca producţia de energie nucleară să scadă drastic. Înainte de acel moment au fost identificate defecţiuni la ambele reactoare.

Conform SNN, deconectarea automată a reactorului de la SEN este obișnuită, întrucâtva, şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii. E, mai degrabă, un comportament preventiv, fără impact asupra securităţii nucleare, adică ceea ce te interesa.

Deconectarea automată a reactorului de la sistemul de energie şi lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător.

„[Nuclearelectrica susține că deconectarea s-a întâmplat] ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei. Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018”, au comunicat oficialii în cazul opririi recente a reactorului de la centrala de la Cernavodă.

Centrala de la Cernavodă a redus puterea reactorului 2 pe 25 martie

Pe durata reducerii de putere de pe 25 martie, reactorul doi de la Cernavodă a fost conectat la SEN si a funcţionat la o putere de 300 MW. Înainte de acest moment, Nuclearelectrica a anunţat că reactorul 1 al centralei a fost oprit controlat pe 25 martie, la ora 9.20. Repornirea a fost planificată să se întâmple după 48 de ore.

Atunci, decizia a fost justificată de apariția unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei.

Reactorul 1 folosit de centrala de la Cernavodă a fost pus în funcţiune în decembrie 1996. Cel de-al doilea funcționează din mai 2007. Ai putea crede că sunt depășită, motiv pentru care a fost luată în calcul și retehnologizarea centralei. Astfel, până la finalul lui 2021, este inclusă stabilirea schemei organizaţionale, extinderea numărului de ore de operare dincolo de cele 210.000 de ore de funcţionare la putere nominală stabilite prin proiect şi realizarea studiului de fezabilitate. Planul a fost stabilit în octombrie 2017.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele