23 oct. 2018 | 07:03

Cele mai ciudate mutații care sunt chiar și în celulele oamenilor sănătoși

ACTUALITATE
Cele mai ciudate mutații care sunt chiar și în celulele oamenilor sănătoși

Dacă te lauzi cu cât de bună e starea ta de sănătate, poate e mai bine să te oprești. De ce? Corpul tău ar putea fi un templu de celule mutante și tu nici măcar nu știi acest lucru.

Oamenii de știință au descoperit că până și în țesuturile oamenilor sănătoși se pot găsi cantități neașteptat de mari de celulele care au suferit mutații. Aceste mutații sunt responsabile pentru apariția cancerului. „Am descoperit că atunci când un om ajunge la vârsta de mijloc, probabil are mai multe celule mutant decât normale”, a expicat oncologul și cercetătorul Phil Jones, de la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie.

Jones și echipa sa de cercetători au analizat celulele mutant din țesutul esofagian donat de la nouă persoane decedate cu vârste cuprinse între 20 și 75 de ani. Aceste persoane nu aveau vreun istoric de boli cronice sau probleme cu esofagul – așadar, țesutul lor era considerat sănătos.

„Sub microscop, țesutul esofagian arăta complet normal”, a zis Jones. „După ce am studiat partea genetică, am fost șocați să vedem că [acesta] era plin de mutații”.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, atunci când oamenii au undeva între 20 și 30 de ani, celulele lor esofagiene pot avea și câteva sute de mutații de celulă. Câteva decenii mai târziu, același țesut sănătos și funcțional poate avea peste 2.000 de mutații de celulă.

Nu toate aceste mutații sunt maligne, dar cercetările anterioare arată o conexiune între anumite mutații și tumori canceroase. Unele mutații ar putea chiar să ofere beneficii în ceea ce privește sănătatea și procesul de îmbătrânire. Descoperirea cercetătorilor deschide un nou orizont în ceea ce privește felul în care celulele noastre suferă mutații și evoluează pe măsură ce îmbătrânim.