Cel mai mare SSD te lasă fără bani, dar este impresionant

Cel mai mare SSD te lasă fără bani, dar este impresionant

Cei de la Samsung au fost din totdeauna foarte eficienți în îmbunătățirea tehnologiei pe care o folosesc la SSD-uri, dar nu te-ai fi așteptat să vedem deja soluții de stocare flash cu 8TB de spațiu.

Când s-au lansat primele SSD-uri au fost definite prin două particularități: viteză mare și spațiu de stocare mic. Nici prețul de achiziție nu a fost încurajator, dar asta e altă poveste. Partea interesantă este însă că, cel puțin când vine vorba de spațiu, problema s-a remediat cu siguranță.

Trăim în secolul în care, dacă banii nu sunt o problemă, poți investi în orice moment o sumă generoasă într-un SSD mai mare decât aproape orice hard disk din lume.

Cea mai recentă dovadă a acestui fapt vine de la Samsung și a fost realizată prin intermediul tehnologiei NVMe. Are o capacitate de 8TB și ocupă un spațiu infim de doar 11 x 3.05 centimetri. Respectivele valori îl fac potrivit atât pentru utilizarea în laptopuri ultra-subțiri, cât și desktopuri.

SSD-ul ilustrat în imaginea de mai sus găzduiește într-un spațiu restrâns 16 module de tip NAND cu o capacitate de câte 512GB fiecare. În fiecare chipset sunt dispuse în 16 straturi cipuri de 256 gigabiți V-NAND de 3-biți. În final, întregul mecanism elaborat se reflectă în densitatea spectaculoasă de 8TB.

Ca utilizare, cu astfel de soluții de stocare, Samsung speră să tripleze capacitatea de memorie disponibilă în infrastructura serverelor actuale. Într-un singur rack de format 2U pot fi stocați până la 576TB în noul format propus de Samsung.

Un SSD cu o asemenea capacitate tinde să fie inutil, dacă nu este însoțit de niște statistici remarcabile. În cazul creației Samsung, noul model de 8TB promite 3100MB/s la citire și o viteză de aproximativ 2000MB/s la scriere. Față de majoritatea SSD-urilor de top existente în piață la această oră, propunerea sud coreenilor este de două-trei ori mai rapidă.

Citește și:
Etichete: