Mașinile diesel vor fi interzise în Roma, iar tendința asta va domina Europa

Mașinile diesel vor fi interzise în Roma, iar tendința asta va domina Europa

În Roma, capitala Italiei și unul dintre cele mai aglomerate orașe din Europa, vor fi interzice maşinile diesel în centru. În Germania, autoritățile sunt pe cale să ia aceleași măsuri după ce justiția germană a permis orașelor să interzică automobilele pe motorină.

Virginia Raggi, primarul Romei, a anunțat pe contul de Facebook că va interzice accesul maşinilor diesel în centrul capitalei în condițiile în care două treimi dintre cele 1.8 milioane de maşini produse în Italia anul trecut erau diesel. „Roma va interzice prezența mașinilor diesel în centrul orașului începând cu anul 2024”, a spus Raggi. Anunțul a fost întâmpinat cu mii de reacții pozitive și nu numai.

Decizia anunțului vine la câteva ore după ce un tribunal din Germania a decis că oraşele pot interzice maşinile care cauzează o poluare semnificativă.

Pe 27 februarie, Curtea Administrativă Federală din Leipzig a decis că legea germană le permite administratorilor orașelor să interzică accesul mașinilor diesel în interiorul acestora. Primele reacții nu s-au lăsat așteptate. Oficialitățile din Hamburg au anunțat că vor începe să implementeze imediat restricții pentru motoarele alimentate cu motorină.

Curtea Administrativă Federală a transmis că mașinile care îndeplinesc normele Euro 5 pot fi, de asemenea, interzise din centrul orașelor în cazul în care indicatorii de substanțe poluante din atmosferă trec de nivelurile critice. În plus, oficialii din Milano au anunţat că își propun să interzică total maşinile pe motorină până în anul 2030.

Nicolas Hulot, noul ministru al Mediului, a anunțat că Franța va interzice complet circulația mașinilor cu motor diesel sau pe benzină, până în anul 2040. Hulot a mai spus că Franța își va reduce la zero producția de energie cu ajutorul cărbunelui, până în anul 2022.

Bine, dar cu București cum e? Ei bine, chiar dacă ne mișcăm mai greu, Primăria Bucuresti intenționează să interzică accesul în centrul orașului a peste 74% din mașini. Este vorba despre automobilele care nu respectă normele de poluare Euro 5 și Euro 6. Autoritățile s-au inspirat chiar din Germania pentru a realiza acest proiect pe care vor să îl implementeze.

Cum vor proceda autoritățile locale pentru implementare? Străzile din centrul Bucureștiului unde mașinile poluante nu vor avea acces vor fi marcate cu indicatoare mari, de culoare roșie. Astfel, cei ce nu dețin un automobil cu nivel de poluare cel puțin Euro 5 nu vor avea acces sau o vor face pe riscul lor.

Etichete: