Cum este să fii atacat de cel mai agresiv copac din lume
Copacii care pișcă se găsesc din abundență în pădurile din Australia. Cea mai cunoscută și agresivă specie este Dendrocnide moroides.
Omul de știință Marina Hurley a fost înțepată de mai multe specii de copaci. Prima oară, a fost vorba de un copac Dendrocnide photinophylla. Ea a descris senzația ca fiind asemănătoare cu a 30 de viespi care te înțeapă deodată. Totuși, durerea a fost incomporabilă cu cea provocată de D. moroides, senzație pe care a asemănat-o cu a fi ars cu acid fierbinte și electrocutat în același timp.
După ce a fost atacată de acești copaci, Hurley a decis să îi studieze mai bine. Copacii care înțeapă cresc în zonele luminoase din pădurile tropicale din Australiei. Hurley a studiat două specii, D. cordifolia și D. moroides. Ambele specii sunt un fel de arbuști care ajung să crească până la trei metri. Frunzele lor cresc de la dimensiunea unei unghii până la lățimea de 50 de centimetri.
Ce cauzează totuși acele înțepături atât de dureroase? Frunzele, tulpinile și fructele lor sunt acoperite din plin cu niște perișori care conțin toxine. Acestea din urmă sunt rezistente la căldură și își păstrează capacitatea de a produce durere decenii întregi. Există mostre uscate cu frunzele acestor copaci vechi de 100 de ani, care încă înțeapă.
La o primă privire, frunzele par acoperite de un strat subțire și moale de blăniță. Dar dacă atingi doar puțin frunzele D. moroides, intensitatea durerii va fi foarte mare. În primă fază, vei simți o senzația extremă de arsură, care se intensifică și atinge apogeul după 20-30 de minute. După 20 de minute, ganglionii limfatici de la subraț se umflă și încep să pulseze dureros. Aceste senzații pot dura oricât de la o oră până la patru ore, în funcție de cât din suprafața pielii s-a atins de frunze și pentru cât timp.
„În timpul cercetărilor mele de la sfârșitul anilor 80-începutul anilor 90, am auzit zeci de povești despre oameni care fuseseră înțepați rău, inclusiv o scrisoare de la un fost militar, Cyril Bromley, care a spus că a fost înțepat după ce a căzut într-un copac care înțeapă, în timp ce trecea un pârâu lângă Râul Barron din Queensland, în 1941”, și-a amintit Hurley. „A spus că durerea fusese atât de mare încât au trebuit să îl lege de patul unui spital vreme de trei săptămâni. Tot el și-a adus aminte cum un ofițer s-a împușcat, pentru că nu mai suporta durerea”.
Acești copaci nu doar că provoacă unele dintre cele mai dureri imaginabile, ci au și alte efecte secundare. Dacă petreci mai mult de 20 de minute lângă ei fără să porți o mască de protecție, consecințele vor fi strănuturi repetate și intense, sângerări nazale și, în unele cazuri, leziuni respiratorii majore.