20 oct. 2018 | 20:23

Cercetare fără precedent pe câini: ce înțeleg când le vorbești

ACTUALITATE
Cercetare fără precedent pe câini: ce înțeleg când le vorbești

Te-ai întrebat vreodată ce înțelege câinele tău când îi spui „șezi” sau „aport”? Dar când îi spui „veveriță”? Înțelege în felul lui acele cuvinte sau doar interpretează indicii, precum vocea și tonul tău?

Cel mai probabil a doua variantă, din moment ce oamenii și animalele comunică în moduri diferite. Un studiu arată însă că prietenii canini ai oamenilor ar putea înțelege o parte din cuvintele folosite de oameni.

Cercetătorii au analizat activitatea creierelor câinilor într-un scanner fMRI. Ei au descoperit astfel diferite modele de gândire în creierele câinilor când aceștia auzeau cuvinte pe care le mai auziseră înainte, prin comparație cu cuvinte complet noi.

Nu există suficiente dovezi care să arate că atunci când un câine aude un cuvânt precum „veveriță”, chiar știe ce înseamnă, dar sugerează că în creierul său are loc un soi de recunoaștere a ceea ce ar putea însemna. Echipa de cercetători a explicat că această descoperire este un pas important în înțelegerea felului în care câinii procesează limbajul uman, mai ales din prisma faptului că datele sunt adunate direct de la câini, nu din observațiile făcute de stăpânii lor.

„Știm că câinii au capacitatea de a procesa cel puțin câteva aspecte ale limajului uman, din moment ce pot învăța să urmeze comenzi verbale”, a explicat neurologul Gregory Berns, de la Emory University din Atlanta, care a luat parte la cercetare. „Cercetările anterioare sugerează totuși că câinii s-ar putea baza pe multe alte indicii pentru a urma comenzi verbale, precum privirea, gesturile și expresiile emoțiilor stăpânilor lor”.

Cercetătorii au analizat 12 câini de rase diferite. Toți fuseseră dresați de stăpânii lor în prealabil să facă diferența dintre două obiecte și să aducă înapoi un obiect atunci când cineva strigă numele obiectului.

Câinii au fost conectați la un scanner fMRI. Stăpânii lor au fost puși să spună numele unor obiecte pe care câinii le recunoșteau, dar și cuvinte complet fictive. De fiecare dată, câinilor li se arăta un obiect – ori obiectele cu care fuseseră dresați, ori unele la întâmplare (de exemplu păpuși sau pălării).

Rezultatele scanărilor au arătat că activitatea cerebrală a câinilor creștea atunci când li se prezentau cuvinte noi și obiecte noi (spre deosebire de oameni, unde activitatea cerebrală este crescută când aud cuvinte cunoscute). Cercetătorii cred că acest lucru se întâmplă pentru că animalele vor să își mulțumească stăpânii, așa că se chinuie să înțeleagă ce spun aceștia.

„Câinii ar putea avea avea o capacitate și motivație diferite pentru învățarea și înțelegerea cuvintelor umane, dar par să aibă o reprezentare neurală pentru semnificația cuvintelor pe care le-au învățat care merge mai departe de un simplu reflex pavlovian”, a explicat Berns.

Așadar, deși nu știm pe deplin ce înțeleg câinii când vorbim cu ei, măcar știm că pot identifica o parte din cuvintele noastre.