Câți roboți muncesc în România? Stăm prost, indiferent cu cine compari
Roboții nu ne iau locul de muncă, ci ne aduc salarii mai mari. Este concluzia unui studiu recent despre automatizarea și robotizarea industriei, iar România copiază deja strategia, dar nu-i suficient.
Este un studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW), care dă ca exemplu Germania, unde la începutul acestui an s-a înregistrat cea mai scăzută rată a șomajului din istorie și cel mai mare număr de roboți: 309 la 10.000 de lucrători.
Angajările au crescut cu 1% în Germania datorită procesului de automatizare, iar tendința va continua până în 2021 cu o creștere de aproape 2%, relevă studiul ZEW, citat de Federația Internațională pentru Robotică. Potrivit acestuia, productivitatea muncitorilor a crescut cu circa 15% după introducerea noilor soluții robotice.
Studiul ZEW arată și că automatizarea și digitalizarea companiilor nu provoacă reduceri de personal, ci lipsa de competitivitate a acestora, care le silește să reducă costurile pe seama angajaților. În plus, cererea de specialiști pentru operarea roboților aduce cu sine creșterea salariilor operatorilor.
Evoluțiile din Europa de Est copiază modelul țărilor dezvoltate. Țările din regiune au rate ale șomajului foarte mici, iar producția industrială crește de la an la an. La numărul de roboți instalați raportat la 10.000 de angajați, Slovacia și Slovenia stau mai bine decât media globală, de 74 de roboți la 10.000 de angajați, cu peste 130 de unități.
Cehia are o densitate de 100 de roboti la 10.000 de lucrători, în timp ce Ungaria are 60, iar Polonia 30 de unități la 10.000 de lucrători. România are încă o densitate scăzută, de 15 de roboți la 10.000 de angajați și are nevoie în următorii ani de peste 10.000 de roboți pentru a rămâne competitivă în regiune, potrivit estimărilor Universal Robots.
Cererea puternică de roboți colaborativi, denumiți coboți, a adus venituri record companiei Universal Robots în 2017, de peste 170 de milioane de dolari.
Compania a deschis două centre de reparații – primele din afara granițelor Danemarcei – în Statele Unite ale Americii și China, pentru a fi mai aproape de utilizatori și își concentrează eforturile asupra lărgirii ecosistemului Universal Robots+, precum și a Universal Robots Academy, care a ajuns de curând la 20.000 de utilizatori în întreaga lume.