Cât de periculoase sunt toaletele publice din parcuri și de la festivaluri
Toaletele publice nu sunt cele mai prietenoase locuri și, de prea multe ori, nici cele mai curate. De câte ori nu ți s-a întâmplat să intri în cabină și să descoperi un adevărat dezastru acolo?
Microbii sunt peste tot în jur și nu ai cum să scapi de ei complet, orice ai face. Ei se regăsesc din abundență în corpul uman – pe piele, în gură, în ochi, pe organele genitale, în tractul intestinal. În total, o persoană cară după ea aproximativ un kilogram de asemenea microorganisme (bacterii, ffungi, viruși și, în unele cazuri, paraziți).
Materiile fecale umane conțin o gamă largă de patogeni contagioși, printre care: Campylobacter, Enterococcus, Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Streptococcus și Yersinia. Pe lângă acești patogeni, se pot regăsi și viruși, precum noroviruși (care cauzează apariția gastroenteritei acute), rotaviruși (care cauzează diaree și vărsături), hepatita A și heptatita E.
Totuși, care este riscul de a te alege cu o infecție după ce ai folosit o toaletă publică?
Aparent, dacă alegi să te așezi pe capacul toaletei, probabil nu vei păți nimic, pentru că majoritatea bolilor intestinale necesită transferul bacteriilor pe cale orală (așadar, dacă nu te apuci să lingi bolul toaletei, ar trebui să fii ok și dacă te speli bine pe mâini la final, ar trebui să fii ok).
În cazul femeilor care preferă să se aplece deasupra toaletei pentru a putea urina, terapistul fizic Brianne Grogan recomandă să evite această practică pe cât posibil. Poziția de semi-genuflexiune nu permite urinei să circule ușor și generează o presiune care, pe viitor, se poate transforma în prolaps de organe pelvine.
Totuși, o altă problemă vine din faptul că, după ce tragi apa, microbii ajung să se împrăștie pe o suprafață largă – pe capacul toaletei, pe ușă și pe podea. Tocmai din acest motiv, e bine să părăsești cabina imediat ce tragi apa și să te speli pe mâini fără excepție.