Cât te costă un pașaport românesc pe dark web
Poate că pe dark web n-o să găsești asasini plătiți, dar dacă ești în căutarea unui pașaport românesc, s-ar putea să ai noroc.
Despre dark web am mai scris și cu alte ocazii. E locul ăla inaccesibil în mod obișnuit de pe internet, dar la care poți să ajungi dacă folosești browserul potrivit și dacă ai câteva adrese de site-uri pe care să le vizitezi.
Printre arme, droguri și alte obiecte ilegale, poți găsi chiar și pașapoarte de vânzare, iar acestea vin în mai multe forme. Cel mai ieftin ar fi să cumperi un scan după un pașaport românesc, iar asta ar trebui să te coste doar 12,48 dolari, sau vreo 50 de lei.
Prețul mediu al unui scan digital după un pașaport este de 14,71 dolari. În schimb, dacă pe lângă pașaport se adaugă și dovada unei adrese, prețul crește și ajunge la 61,27 de dolari. Cele mai întâlnite pașapoarte pentru astfel de ”vânzări” sunt cele australiene, care culmea, sunt și cele mai scumpe, cu un preț mediu de 32 de dolari.
Situația devine mai complexă dacă n-ai nevoie de un scan, ci de un pașaport real. Dacă dorești să cumperi un pașaport fals, va trebui să scoți din buzunar 1.478 de dolari. Pe de altă parte, un pașaport fizic autentic costă o mică avere, 13.567 de dolari.
În ceea ce privește pașapoartele reale, acestea vin exclusiv din Europa. Cel puțin un vânzător spune că pașapoartele sale sunt obținute datorită unor contacte din poliție, deși n-ai cum să verifici asta. De multe ori, poți chiar să specifici ce detalii vrei să apară pe pașaport, chiar și vize pentru anumite țări.
Mai multe detalii și prețuri despre pașapoarte false poți găsi aici, unde cei de la Comparitech au făcut o analiză ceva mai complexă a documentelor de vânzare de pe dark web.