Cât costă Catedrala Mânturii Neamului și cât de mare este contribuția BOR
Pentru prima oară, aflăm cât costă Catedrala Mântuirii Neamului, când va fi gata și care este contribuția BOR – Bisericii Ortodoxe Române. O serie de valori precise au fost obținut în urma unei investigații Hotnews.
În decembrie 2010, s-a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii Neamului. S-au scris multe de atunci pe marginea subiectului și s-au făcut niște investiții astronomice în acest mastodont al credinței ortodoxe. Până de curând însă, nu s-au cunoscut particularitățile construcției, câți bani au fost folosiți de la cine și care a fost nivelul de contribuție al BOR la acest proiect ostentativ. Când va fi gata, are mari șanse să depășească acoperirea Casei Poporului.
La aproximativ 8 ani după momentul în care s-a început construcția la Catedrala Mântuirii Neamului, aflăm primele informații clare despre costul realizării ansamblului. Lucrările la proiect vor continua până în 2024, dar pe 25 noiembrie 2018, va fi sființită o parte semnificativă a noului complex religios. Aparent, operațiunile de împodobire vor continua pe parcursul următorilor 5-6 ani. În 2017, lucrau peste 650 de muncitori în trei schimburi la Catedrală în toate zonele construcției.
Până la această oră, costurile construcției s-au ridicat până la 102 milioane de euro pentru Catedrala Mânturii Neamului. Doar 20% din adcea valoare a fost acoperită de către instiuția Patriarhiei. ”Excedentul bugetar al BOR fost reportat pentru a putea fi utilizat pentru susținerea activității curente, întreținerea și funcționarea lăcașurilor de cult, pentru acțiuni specifice de furnizare în nume propriu și/sau în parteneriat de servicii sociale.”, conform celor de la Hotnews. În valoarea de 102 milioane euro nu sunt incluse sumele care se vor acorda după adoptarea rectificării bugetare de către Guvern, de 115,5 milioane lei, aproximativ 24,8 milioane euro adiționale.
Motivul principal pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului dat de oficiaii BOR pe site-ul oficial la insituției are legătură cu dimensiunea neîncăpătoare a actualei catedrale. Construită inițial la biserică de mânăstire în 1658, aceasta a devenit catedrală metropolitană în 1668. Abia în 1925 a câștigat titlul de Catedrală patriarhală. “Fiind o Catedrală mică, mulţi credincioşi participă la slujbele ei stând afară, în curtea Catedralei, uneori în frig, alteori în caniculă sau în ploaie”, spune Patriarhia.