Cât de scumpe sunt telefoanele băgate pe ascuns în închisoare
Toată lumea știe că deținuții din închisori reușesc să strecoare ceva obiecte cu ei pentru a-și face șederea cât de cât mai suportabilă. Te-ai întrebat însă vreodată cât costă luxul de a avea un telefon în închisoare?
Normal că cele mai căutate telefoane în rândul deținuților sunt cele subțiri și care, dacă se poate, să treacă neobservate de scannerele din închisori. Un exemplu de acest gen, care îndeplinește toate condițiile, este Zanco Fly. Are 7,1 cm cu 2,1 cm. În mod normal, în Marea Britanie, acesta este vândut cu aproximativ 130 de lei, dar pentru deținuți, prețul sare de 2.600 de lei, deci cam cât un iPhone mai vechi.
Cei care nu au banii necesari pentru a-și achiziționa un telefon, pot împrumuta unul, conta cost. Bineînțeles că tariful este unul imens, în jur de 70 de lei pentru 15 minute.
Ca prizonierii și traficanții de droguri au telefoane preferate. La un moment dat, tot în Marea Britanie, acesta era Nokia 8210. Poate că tu ai și uitat de existența lui, însă nu e nicio problemă, acesta și-a găsit un alt grup țintă. Faima acestuia se datorează dimensiunilor mici și a designului compact.
De asemenea, lipsa Bluetooth-ului și WiFi-ului au avut și ele contribuția lor la popularizarea telefonului. E mai greu de hack-uit și, implicit, e mai ușor de ascuns lucrurile private. Totodată, vei vedea că sunt tot mai populare și telefoanele cu Android și iOS. Apple, în special, a mizat mult pe criptarea datelor și a refuzat să deblocheze un telefon pentru FBI.
Nici când vine vorba de telefoanele BlackBerry traficanții de droguri nu fac nazuri. Vincent Ramos, fondatorul Phantom Secure, a fost săltat de FBI pentru că ar fi personalizat telefoane BlackBerry, pentru a ajuta organizații criminale. Telefoanele au fost modificate ca să aibă funcții de confidențialitate destul de bune pentru conversațiile criptate. Cei mai mulți clienți erau din cartelul Sinaloa, din Mexic.