Camera care nu are nevoie de lentile ca să „vadă” lumea
În viitor, parbrizul mașinii tale ar putea deveni o cameră video imensă, care să observe toate lucrurile din mediul înconjurător.
În aceeași manieră, ferestrele casei tale ar putea deveni camere de securitate. Asta datorită unei invenții a inginerilor de la Unviersity of Utah, care au descoperit cum să creeze o cameră fără sisteme optice. Aceasta folosește doar un panou de sticlă pe post de lentilă.
Inginerii spun că, până acum, camerele foto-video au fost create în ideea că oamenii se vor uita la imaginile rezultate și le vor descifra. Aceștia s-au gândit că ar putea crea o cameră ale cărei imagini să fie interpretate de un computer.
O cameră foto de pe care ai scos obiectivul îți va oferi o imagine difuză și de neînțeles. Totuși, acolo există totuși suficient material digital cât să fie detectat un obiect, dacă un calculator este antrenat astfel încât să facă asta.
Într-o serie de experimente, cercetătorii au fotografiat litera U din logoul universității și au filmat un clip cu o figurină animată. Ambele elemente au fost afișate pe un panou LED.
Un senzor a fost conectat la o parte a unei ferestre de plexiglas și a fost orientat către aceasta, în timp ce placa luminoasă a fost poziționată în fața panoului, la un unghi de 90 de grade față de partea fin față a senzorului. Imaginea rezultată din senzor, ajutat de un computer, este o imagine de rezoluție slabă, dar în care distingi esențialul.
Procesul implică înfășurarea de bandă reflexivă pe marginea ferestrei. Majoritatea luminii provenite de la obiect trece prin fereastră, dar aproximativ 1% din raze se împrăștie și ajung în senzor, care poate decoda imaginea alături de algoritm.
Aplicațiile practice ar putea fi nelimitate, însă s-ar putea să vorbim doar de un proiect pe care l-am putea vedea transformat în realitate peste mulți ani de-acum încolo.