Surpriză pentru PC: cât așteptai să dispară, ultimele cifre arată contrariul

Surpriză pentru PC: cât așteptai să dispară, ultimele cifre arată contrariul

Piața de PC-uri s-a aflat într-o scădere constantă de la apariția tabletelor și a phableturilor, dar se pare că tinde să-și revină, conform noilor statistici.

Creatorii de calculatoare au avut foarte mult de suferit în ultimul deceniu din cauza exploziei celorlalte gadgeturi conectate la internet. Indiferent dacă folosești un smartphone sau ești adeptul unei tablete, este puțin probabil să mai fii tentat să investești într-un nou desktop sau laptop. Din cauza acestui trend, numărul concurenților din piață s-a micșorat, la fel și prețurile practicate de jucătorii importanți.

Conform celui mai recent studiu publicat de IDC, situația din piața de sisteme computaționale tradiționale pare să se redreseze. Vestea bună a venit în ultimul trimestru din 2017, care a inclus achizițiile din perioada sărbătorilor de iarnă. Contrar prognozelor care arătau o scădere a vânzărilor de 1,7% față de aceeași perioadă din 2016, de fapt, a fost vorba de o creștere de 0,7 procente.

Această creștere aparent insignifiantă din piața de calculatoare este revoluționară, având în vedere că este prima creștere după o pauză de șase ani. Cei de la IDC consideră că, deși nu vom vedea creșteri constante în anii ce urmează, piața s-a stabilizat, iar acest detaliu este cel mai important.

Trăgând linie, vânzările pe întregul an 2017 au scăzut cu 0,2% față de anul anterior, o valoare mult mai mică decât cele 1,5 procente din 2016. În total, au fost livrate 259,5 milioane de unități.

Piața globală de PC-uri continuă să fie condusă de HP, cu 34% din piață. Lenovo ocupă poziția a doua în clasament, iar Dell este pe al treilea loc pe podium. Apple își păstrează poziția de acum un an, aflându-se pe locul patru în clasament, cu 7,3 procente. ASUS și Acer sunt pe poziția a cincea.

Una peste alta, este greu să ne dăm seama de ce au început din nou să se vândă calculatoare. Important este că scăderea de 8,3% înregistrată în 2015 față de 2014 este de domeniul trecutului.

Citește și: