26 iul. 2018 | 17:04

București va avea Wi-Fi gratuit, dar nimeni nu știe când și cum

ACTUALITATE
București va avea Wi-Fi gratuit, dar nimeni nu știe când și cum
Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

După trei ani de când s-a discutat prima dată și cu încă doi ani, probabil, până la implementare, București va avea Wi-Fi gratuit. E un pas semnificativ pentru transformarea Capitalei în oraș smart.

Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a aprobat pe 26 iulie proiectul pentru Wi-Fi gratuit în Bucureşti. Proiectul este doar o mică parte din obiectivele asumate de Guvern în 2015 prin strategia naţională Agenda Digitală pentru România 2020.

Poate că nu ești deloc surprins, dar proiectul de hotărâre nu prevede alte detalii, cum ar fi implementarea sau costul. Totuși, obiectivul este asigurarea accesului rapid al cetățenilor și organizațiilor la informații și creșterea gradului de utilizare a internetului. Altfel spus, să fie București un oraș mai digitalizat.

„Guvernul României a aprobat, prin HG nr. 245/7 aprilie 2015, strategia națională privind Agenda Digitală pentru România 2020. Documentul preia și adaptează la situația țării noastre elementele Agendei Digitale pentru Europa, una dintre cele șapte inițiative pilot ale Strategiei Europa 2020”, se arată în proiectul de hotărâre. „Agenda Digitală definește rolul major pe care utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilot (TIC) va trebui să-l joace în realizarea obiectivelor Europa 2020”.

Cât despre București, aici e partea care te-ar putea interesa: „[…] municipiul București își propune să realizeze proiectul Wi-fi în București, care să asigure acces gratuit la internet”.

Cât despre această strategie națională pentru Agenda Digitală, cuprinde o parte dintre obiectivele stabilite de Agenda Digitală Europeană, adaptate țării noastre. La capitolul „oraș smart”, București bate, totuși, pasul pe loc.

Alba Iulia, de exemplu, deja a implementat câteva caracteristici ale unui astfel de oraș. Aici, în ultimii ani, la bugetul local s-au strâns peste 200 de milioane de euro, fonduri europene, pe care primăria nu i-a trecut doar pe foaie în bugetul alocat reabilitării, construirea de noi locuri sau monumente sau întreținerea celor vechi din tot orașul.

O parte din ei au fost investiție în „monitorizarea“ orașului pentru a-l face mai eficient. Orașul este denumit de cetățeni și „cealaltă capitală“, dar acum are toate șansele să fie prima la digitalizare.

În Alba Iulia e Orange, în Piatra Neamț e Telekom. Iar pe listră intră lejer și Cluj, care deja încearcă să se modernizeze.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele