La ce cantitate de radiații au fost expuse victimele de la Hiroshima
Câțiva cercetători au aflat cantitatea de radiație absorbită de oasele victimelor din bombardamentul cu bombă atomică de la Hiroshima.
Pe 6 august 1945, la 8:15, Statele Unite au lansat prima bombă atomică de luptă, „Little Boy”. După aproximativ 43 de secunde a explodat, creând o minge de foc de proporții care a incinerat o mare parte din Hiroshima. Aproape 350.000 de oameni erau în acel moment în orașul japonez, majoritatea fiind civili.
27 de ani mai târziu, un om de știință din Oceanul Pacific a mers în Hiroshima. Fizicianul brazilian Sergio Mascarenhas, la acea vreme profesor universitar la Universitatea Harvard, a declarat că expunerea la radiații determină oasele oamenilor să devină „magnetice”. În plus, „memoria magnetică” rămâne în oasele victimelor bombardamentului atomic chiar și după ani de la explozie.
Mascarenhas a spus că oamenii de știință ar putea măsura expunerea la radiații examinând oasele victimelor. Cu ajutorul a doi oameni de știință japonezi din Hiroshima, Mascarenhas a obținut mai multe eșantioane de oase ale victimelor. Printre acestea se număra și maxilarul unei persoane care se afla la puțin peste un kilometru distanță de Ground Zero.
Ei au fost capabili să estimeze cantitatea de radiație prezentă în oase, potrivit unei lucrări prezentate în 1973. Chiar și așa, calculele specifice nu au putut fi obținute cu tehnologia acelei vremi.
Cercetătorul a dus eșantioanele acasă în Brazilia, unde au stat într-un depozit timp de patru decenii. Asta până când alți doi cercetători brazilieni au continuat studiul folosind tehnologii mai avansate.
Folosind o tehnică numită rezonanța spinului electronilor, cercetătorii au aflat că maxilarul a absorbit 9,46 grys – unitate de măsură utilizată pentru a măsura cantitatea de radiație absorbită de un obiect sau persoană – de radiați în atacul de la Hiroshima.
Într-un context mai explicit, un pacient cu cancer care primește tratament radioterapeutic este expus la aproximativ două până la trei grys pe partea corpului unde se află tumoarea. În întreg corpul, aproximativ cinci grays – jumătate din suma calculată din osul maxilarului – este suficient pentru a ucide o persoană.
Între 90.000 și 166.000 de persoane au murit după bombardamentul de la Hiroshima. Alți 60.000 – 80.000 au murit în Nagasaki, unde Statele Unite au lansat a doua bombă atomică pe 9 august 1945.