Facebook: cum e implicată Black Cube, firma care a spionat-o pe Kovesi

Facebook: cum e implicată Black Cube, firma care a spionat-o pe Kovesi

Firma privată de securitate Black Cube ar fi fost și ea implicată în acțiunile ilegale ale Cambridge Analytica. Informația a fost dezvăluită de denunțătorul care a stârnit scandalul Facebook.

Christopher Wylie a declarat în fața unei comisii parlamentare britanice pe 28 martie, că firma israeliană de securitate Black Cube este și ea implicată în scandalul informatic dintre Facebook și Cambridge Analytica. Compania de consultanță a folosit datele obținute de Black Cube pentru a obține informații despre președintele Nigeriei.

Firma israeliană, cu sediul la Tel Aviv, care a spionat-o e Kovesi, șeful DNA, a fost angajată de Cambridge Analytica pentru a sparge conturile lui Muhammadu Buhari pentru „a avea acces la datele sale medicale și la e-mailurile private”, când era implicat în campanie electorală. Buhari, care este musulman, a candidat de trei ori la funcția de președinte al Nigeriei, dar fără succes. În 2015, în ciuda atacurilor de imagine pe care le-a primit, a fost ales președinte.

Pentru tine, Black Cube a devenit cunoscută atunci când firma a fost angajată să o spioneze pe Laura Codruța Kovesi, șeful Direcției Naționale Anticorupție. Black Cube și-a creat mai mult o reputație dubioasă după ce a fost implicată în mai multe acțiuni ilegale împotriva unor oameni cu influență.

Conform Hotnews, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a stat în arest preventic în prerioada 14 septembrie – 29 decembrie 2016, după ce a fost acuzat că a constituit un grup infracțional organizat, a instigat la acces ilegal la un sistem informatic, la transfer neautorizat de date informatice, la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice și la fals informatic.

În contextul scandalului Cambridge Analytica vs. Facebook, a apărut și numele PSD. Rupert Wolfe Murray, consultant britanic, e primul care a menționat PSD. Ar fi fost contactat de Mark Turnbull, unul dintre directorii Strategic Communication Laboratories (SCL), compania care controlează Cambridge Analytica. Totodată, Turnbull este omul responsabil de activitățile Cambridge Analytica în zona politică. Murray a fost căutat în 2016 pentru campania electorală din România ca să se implice în stabilirea unor relații cu PSD.