Un fost ofițer SRI, arestat pentru că ar fi ajutat la spionarea șefului DNA

Un fost ofițer SRI, arestat pentru că ar fi ajutat la spionarea șefului DNA

Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Daniel Dragomir, fost angajat SRI, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi ajutat pe cei trei israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Decizia poate fi contestată de acuzat, pentru că nu e definitivă. Informațiile despre Laura Codruța Kovesi ar fi valorat 1,2 milioane de euro, iar plata ar fi fost făcută de fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, deşi banii nu proveneau din buzunarul propriu. Informaţiile ar fi fost divulgate procurorilor de cei doi israelieni care au fost arestaţi în dosar, potrivit surselor citate de Mediafax. Se pare că banii proveneau de la alte persoane interesate să obţină informaţii despre Laura Codruţa Kovesi.

Daniel Dragomir a fost reținut miercuri, 14 septembrie, de procurorii DIICOT, sub acuzația de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic şi instigare la încălcarea secretului corespondenţei, potrivit HotNews.

Daniel Dragomir a fost locotenent colonel al SRI, iar în perioada 2012-2013, a fost şeful grupării sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. A părăsit SRI în 2013, iar în ianuarie 2015 a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația de trafic de influenţă şi spălare de bani.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă „Black Cube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

În perioada martie-aprilie „la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia suspectilor D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei DNA, şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, explică procurorii, citați de Mediafax.

Weiner Ron a accesat ilegal conturile de e-mail a trei persoane apropiate procurorului şef al DNA. Respectivele date au fost „transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziţie de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti”.

Ca urmare a reţinerii lui Weiner Ron şi Geclowicz David de către DIICOT, Yossi Barkshtein, alt participant la operațiune, nu a mai reuşit să intre în posesia datelor, reuşind să părăsească România pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp luând un avion spre Londra, susţine DIICOT.

„Astfel, inculpatul Dragomir Daniel împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat”, mai spun procurorii.