12 oct. 2018 | 12:00

Cum ar putea bateriile solare să aducă electricitate în zonele rurale

ACTUALITATE
Cum ar putea bateriile solare să aducă electricitate în zonele rurale
David Tenenbaum, UW-Madison

Cercetătorii au descoperit o metodă prin care ar putea să producă și să înmagazineze energia solară, astfel încât, într-o bună zi, să aducă electricitate zonelor rurale subdezvoltate.

Stocarea energiei necesită însă soluții creative – de exemplu, baterii gigantice. Oamenii de știință au încercat să îmbunătățească celulele solare printr-o baterie care funcționează în trei moduri diferite, după cum a explicat Dong Jin, chimist la University of Wisconsin: ca o celulă solară normală (are transformă lumina solară în electricitate imediat), ca o modalitate de stocare a energiei sau ca o baterie ce poate fi încărcată.

Bateria este practic o combinație a două tehnologii care există deja – celulele solare care produc lumină și bateriile de flux. Acestea din urmă stochează energia în tancuri exterioare de lichid, spre deosebire de bateriile litiu-ion, care fac acest lucru în materiale solide.

Jin și echipa sa au fost primii care s-au gândit să combine celulele solare cu bateriile flux. În prezent, bateriile solare create de ei au o eficiență de 14,1%. „Probabil putem crește eficiența la 20% în următorii câțiva ani, și cred că o eficiență de 25% nu poate ieși din discuție”, a subliniat Jin.

Jin și echipa sa vor însă să facă mai mult decât să îmbunătățească eficiența produsului. Ei vor să creeze un design mai bun, cu materiale mai ieftine. Desigur, invenția încă se află la stadiul de concept. Chiar și așa, Jin speră că într-o bună zi va putea să aibă un impact pozitiv în zonele rurale. „Acolo, poți avea un dispozitiv de scară medie precum acesta care să opereze singur”, a zis el. „Ar putea colecta ziua și să ofere electricitate noaptea„.

Timothy Cook, chimist și expert în bateriile de flux de la University of Buffalo, care nu face însă parte din echipa condusă de Jin, este de părere că bateriile solare ar putea fi totuși o idee bună nu doar pentru zonele rurale. Orașele ar putea beneficia de ele prin faptul că nu ar mai fi la fel de dependente de alte forme de energie.