17 nov. 2018 | 16:33

Autobuzul viitorului arată ca un tramvai și îți încarcă telefonul

ACTUALITATE
Autobuzul viitorului arată ca un tramvai și îți încarcă telefonul

Spaniolii fabrică unele dintre cele mai moderne autobuze electrice din lume. Un model deosebit este autobuzul care seamănă cu un tramvai și care îți permite să-ți încarci până și telefonul, prin USB.

În timp ce Primăria Capitalei abia face rost de niște autobuze turcești, și acelea pe carburanți, în alte țări din Uniunea Europeană, companiile producătoare de autocare dezvoltă o întreagă flotă auto de autobuze electrice futuriste.

Irizar este o companie reputată din Spania care face unele dintre cele mai tari autocare și autobuze din lume. Pe lângă modelele pe carburanți cu un consum foarte redus, a dezvoltat și versiuni electrice care par desprinse din filmele SF.

Unul dintre ele este ie Tram, au autobuz electric articulat care seamănă cu un tramvai, dar care funcționează și merge ca un autobuz obișnuit.

Această “bijuterie” tehnologică a fost prezentată pentru prima dată anul trecut, în cadrul târgului Busworld, din orașul belgian Kortrijk.

autobuz electric

Are o lungime de 18 metri și o capacitate pentru 155 de persoane. Ușile sunt glisante și cu un timp de răspuns foarte rapid, astfel încât urcarea și coborârea din autobuz să se facă în cel mai scurt timp posibil, fără să se blocheze traficul sau să îi întârzie pe pasageri. ie Tram are, într-adevăr, un design unic, pe care nu-l vei întâlni decât la mașinile produse de Irizar.

Sistemul de baterii este conceput să se adapteze nevoilor oricărui operator. Permite izolarea ușoară și înlocuirea rapidă în caz de eroare a unuia dintre module, fără a afecta funcționarea mașinii.

Bateriile sunt fabricate din litiu-ion din categoria LTO (oxid de titanat de litiu), cu o autonomie sporită și întregul sistem de funcționare al autobuzului este conceput special pentru acest tip de baterii.

Cea mai interesantă caracteristică a sistemului e că permite încărcarea vehiculului în câteva minute în timpul călătoriei. Chiar dacă rămâne cu energie insuficientă, încărcarea nu presupune retragerea sa la depou, deci pasagerii își pot continua călătoria.

Sistemul permite conectarea automată sau manuală a încărcătorului la bateriile din autobuz. Este un mecanism articulat instalat pe acoperișul vehiculului și o boltă conectată la încărcător și amplasată într-o structură sau un pol adaptat. Când autobuzul necesită încărcarea bateriilor, brațul pantografului se extinde și stabilește conexiunea în timp util.

Interiorul este mai mult decât confortabil și îți dă senzația de spațialitate datorită ferestrelor mari și a luminilor LED puternice, dar economice. Nu e ca în mijloacele de transport în comun din București, unde nu vezi să citești nici măcar o carte (ce-i drept, dacă nu stai pe scaun nici n-ai cum să o faci, la cât e de aglomerat mereu).

În plus, în autobuzul Irizar există și porturi USB unde îți poți încărca telefonul, dar și internet wireless.