27 feb. 2018 | 11:33

Ce nu ți-a zis Apple despre iCloud și ar trebui să știi

ACTUALITATE
Ce nu ți-a zis Apple despre iCloud și ar trebui să știi
Răzvan Băltărețu/ Playtech

Dacă te-ai întrebat vreodată unde stochează Apple toate datele pe care le salvezi în iCloud, acum ai și un răspuns.

Milioane de clienți Apple stochează miliarde de fotografii, contacte, fișiere și orice alt tip de date importante în iCloud, serviciul de backup pe care îl oferă compania. Cu siguranță, dacă ai un gadget de la Apple, folosești și tu iCloud, dar te-ai întrebat vreodată unde sunt stocate, mai exact, toate datele pe care le ai?

Apple a confirmat recent că ”norul” de date pe care îl au utilizatorii se află, de fapt, pe serverele Google Cloud. Cei de la CNBC au remarcat că această veste importantă vine sub forma unui update al ghidului de securitate pe iOS, publicat recent de companie.

În edițiile anterioare, documentul arăta că tot conținutul de pe iCloud este stocat cu ajutorul serviciilor Amazon Web Services și în cloud-ul Microsoft Azure. Noul document arată că Amazon S3 și Google Cloud sunt noii provideri de servicii de găzduire pentru datele tale.

N-ar trebui să te surprindă foarte tare. Să ai de-a face cu o cantitate atât de mare de date e un efort semnificativ, așa că e de înțeles de ce Apple preferă să lucreze cu o companie terță decât să-și instaleze propriile servere.

Iar compania a ales unii dintre cei mai buni jucători de pe piața serviciilor de cloud. AWS le-a adus celor de la Amazon 5,1 miliarde de dolari doar în ultimul trimestru din 2017, în vreme ce serviciile de cloud de la Google au adus companiei venituri de mai bine de un miliard de dolari, în același interval de timp.

Ura care nu există

E interesant că Google e un nume mai mic în segmentul de cloud decât Microsoft, dar asta nu i-a împiedicat pe cei de la Apple să facă o schimbare.

Și mai interesant e că Google și Apple sunt două companii rivale, care nu s-au sfiit să-și arate colții una alteia de-a lungul timpului. Dacă folosești Apple Maps, ar trebui să știi că asta a fost o ambiție a companiei de a-și crea propriul serviciu de hărți, pentru a nu mai depinde de cel oferit de Google. Tot cam atunci au dispărut de pe iPhone aplicațiile preinstalate Google Maps și YouTube.

În paralel, cei de la Google plătesc bani buni pentru a rămâne, în continuare, motorul de căutare standard de pe iOS. Cei de la CNBC, arătau acum vreo jumătate de an că Google va plăti doar în 2017 trei miliarde de dolari către Apple pentru a se asigura că motorul de căutare va rămâne cel standard pe dispozitivele iOS. Suma este în creștere, având în vedere că acum trei ani, pentru aceeași tranzacție se plătea ”doar” un miliard de dolari.

Nu putem să uităm nici de declarația lui Steve Jobs, de acum ani buni, în care arăta că e dispus să facă tot ce-i stă în putință pentru a distruge sistemul de operare Android, ceea ce nu s-a întâmplat: ”Voi cheltui fiecare cent din cei 40 de miliarde de dolari pe care îi are Apple acum, pentru a îndrepta această greșeală. Voi distruge Android, pentru că e un produs furat. Sunt dispus să pornesc un război termonuclear pentru treaba asta”, hiperboliza Jobs acum ani buni.