Cum să ai grijă de sănătatea ta cu aceste aplicații și instrumente
Companiile de tehnologie au ajuns să folosească AI și software-urile pentru a încerca să rezolve orice problemă la care te-ai putea gândi. Din fericire, aplicațiile tehnologiei au început să privească și către sănătatea mintală.
Unele companii au început să construiască software-uri care să te ajute să-ți „schimbi” gândurile sau chiar să-ți analizeze vocea pentru posibile semne de depresie.
Una dintre aplicațiile de acest gen este Woebot și este concepută ca un fel de asistent care te ajută emoțional. Woebot arată ca o aplicație de mesagerie, cum ar fi iMessages. În timp, acesta îți poate detecta starea de spirit și este un ajutor pentru persoanele care suferă de atacuri de panică. Bineînțeles, aplicația nu înlocuiește un terapeut și nu poate să-ți pună un diagnostic, însă este un instrument la îndemână pentru cei care vor să aibă mai multă grijă de sănătatea lor psihică.
O altă aplicație asemănătoare este Talkspace. Diferența este că aceasta conectează oamenii cu terapeuți reali. Pacienții comunică cu profesioniștii prin mesaje, înregistrări audio sau conversații video live.
Apoi, există compania Cogito, născută într-unul din laboratoarele MIT. Firma concepe software-uri AI, construite pentru call center-uri. Unul din programele companiei este axat pe prevenirea sinuciderii în rândul veteranilor. Astfel, ei sunt înregistrați, iar tehnologia analizează starea de spirit, fiind capabilă să indice dacă un participant suferă de depresie, din intonația, energia și pauzele monologului.
Acesta este doar unul dintre programele companiei, însă principalul scop al Cogito este să asculte conversațiile persoanelor care lucrează în call center-uri. Scopul final este să ofere îndrumări lucrătorului, pentru a face o treabă mai bună. Sistemul analizează conversația în timp real și când simte că monologul angajatului devine monoton (din cauza acțiunii repetitive), îi trimite o notificare pentru a-și crește energia cu care vorbește.
Tuka Al Hanai este cercetător la MIT și are un proiect similar, care este concentrat pe utilizarea AI pentru a detecta depresia sau anxietatea prin analizarea fișierelor text sau audio. Aceasta folosește rețele neurale, pentru a determina dacă vorbitorul este deprimat sau nu.