12 sept. 2018 | 17:15

Din poză în tigaie: o aplicație îți oferă rețete pornind de la o fotografie

ACTUALITATE
Din poză în tigaie: o aplicație îți oferă rețete pornind de la o fotografie

PixFood este o nouă aplicație menită să rezolve problemele de creativitate cu care te confrunți atunci când vrei să faci de mâncare cu ce ai găsit prin frigider.

În mod uzual, când vrei să cauți niște rețete cu alimentele pe care le mai ai risipite prin frigider, scoți telefonul și cauți pe Google. În cel mai bun caz, te duci pe un anumit site în care ai încredere sau apelezi la o rețea de socializare gen Pinterest sau o platformă de streaming precum YouTube.

Între timp, a apărut o soluție mai simplă care își propune să-ți ofere rețete numai bune de gătit cu ingredientele pe care le ai în casă pornind de la o fotografie. Practic, instalezi aplicația PixFood, imortalizezi un cadru cu niște pulpe de pui sau un castronc cu ciuperci, iar programul va utiliza un algoritm avansat de inteligență artificială pentru a identifica alimentul din fața ochilor și pentru a-ți genera niște rețete.

Un set stufos de rețele neurale sunt angrenate pentru a-ți face viața mai ușoară, cu condiția ca programul să identifice corect ce se vede în poză. În mod previzibil, poți facilita procesul de identificare corectă prin alegerea alimentului dintr-o serie de sugestii afișate pe ecran. În acest fel, ajuți și la îmbunătățirea eficienței algoritmului de identificare pe care îl folosește aplicația.

Imediat după respectivul pas, o serie de rețete îți vor fi afișate in-app și ține de tine pentru care optezi. Te poți răzgândi în orice moment, dar, din câte se pare, rețetele sunt detaliate pe etape și fac o treabă destul de bună pentru a te ajuta să-ți pui ceva gustos în farfurie. Demonstrații în format video sunt de asemenea incluse.

În final, soluția pusă la dispoziție de PixFood s-ar putea să nu fie mai eficientă decât o căutare pe Google, mai ales dacă ai o idee vizavi de ce vrei să obții. Cu toate acestea, este o demonstrație tehnologică interesantă și s-ar putea să devină mai bună și mai utilă odată cu trecerea timpului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele