20 apr. 2018 | 06:30

Extensiile din Chrome care te pun în pericol cât îți promit avantaje mari

ACTUALITATE
Extensiile din Chrome care te pun în pericol cât îți promit avantaje mari

Cele mai populare extensii din Chrome WebStore se laudă cu faptul că te scapă de reclame. Multe dintre ele au fost însă malițioase, înainte să fie șterse de Google.

O mare parte din farmecul Google Chrome ține de varietatea deosebit de mare de extensii. Multe dintre acestea sunt suprinzător de utile și nu se găsesc în altă parte. Nu le poți experimenta pe Firefox, Safari sau Microsoft Edge. Din păcate, aceleași extensii pot să-ți facă foarte mult rău. Aceasta este concluzia la care au ajuns cei de la AdGuard în cel mai recent raport publicat de curând online.

O aplicație populară alimentează existența multor clone și extensii false, cele mai multe dintre ele cu un rol malițios. Din acest motiv, o căutare atât de banală precum adblocker în Chrome WebStore îți generează un ocean de rezultate, după cum se poate vedea în captura de mai jos.

Dacă ai instalat una dintre extensiile evidențiate mai jos pentru Chrome, este foarte importante să le elimini de pe sistem. Acele progrămele se comportă ca un troian și îți transformă browserul într-un membru de încredere al unei rețele de tip botnet. Practic, execută orice comandă primită de la distanță, punându-ți datele în pericol și utilizându-ți resursele hardware pentru făcut bani.

[readmore]

Extensiile false de tip adblocker sunt foarte populare în Chrome WebStore, iar numărul lor a explodat în 2017. Doar anul trecut, 37.000 de oameni au instalat o versiune falsă a popularului Adblok Plus. Clona a fost creată de un dezvoltator care și-a făcut un obicei din copierea de extensii populare și optimizarea lor pentru SEO.

În definitiv, degeaba pui o extensie malițioasă în WebStore dacă nu iese prima la căutare. Același lucru au făcut și creatorii Superblock Adblocker și Superblock Extended – Adblocker.

Într-un procent destul de mare, extensiile originale au fost clonate și îmbrăcate în ”haine similare”. Problema ține de faptul că, pe lângă liniile de cod originale, au fost introduse abilități malițioase care îți fac mai mult rău decât bine. După instalare, reclamele online reprezintă cea mai mică problemă cu care te poți confrunta.

Ca să înțelegi mai bine cât de mari sunt șansele să ai o extensie periculoasă instalată în Chrome, AdGuard confirmă că peste 20 de milioane de persoane au instalat extensiile de mai jos.


fake-adblocker-02

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele