Ce se întâmplă când cineva e ucis în Antarctica
Un incident grav a avut loc a o bază de cercetare rusească din Antarctica și ne arată ce se întâmplă dacă în zona izolată are loc o crimă.
Pe 9 octombrie, într-o stație de cercetare izolată din Antarctica, un bărbat a fost înjunghiat și aproape omorât. Oleg Beloguzov, un sudor de 52 de ani s-a luptat cu inginerul electric Sergei Savitsky pentru câteva luni de zile. Însă de data aceasta a fost diferit: Beloguzov îl tachina pe Savitsky spunându-i că ar trebui să danseze pe masă pentru bani.
Savitsky nu numai că nu a gustat gluma, ci la înjunghiat în piept cu un cuțit pe sudor de mai multe ori.
Beloguzov a fost dus de pe stația Bellingshausen, situată pe insula Waterloo de la sud de Chile, la un spital militar din Chile, unde medicii au reușit să-i salveze viața.
Între timp, Savinksy s-a predat șefului de post, dar, cu toate acestea, nu a reușit să zboare înapoi în Saint Petersburg, până pe 20 octombrie (lucru pe care l-a făcut voluntar, neînsoțit de autorități), deoarece zborurile spre și dinspre Antarctica nu au un program zilnic.
Este ciudat că Savinksy a rămas în Antarctica mai mult de o săptămână după incident. Adevărul este că nu avea unde să se ducă, din cauza izolării din Antarctica, unde dacă comiți o crimă, ești practic întemnițat în locul în care ai comis-o.
Stațiile de cercetare din Antarctica au o reputație pentru găzduirea personajelor bizare, fapt care te face să te întrebi cum se confruntă oamenii cu crimele pe continentul înghețat.
Potrivit Tratatului Antarctic din 1959 – pe care l-au semnat America, Uniunea Sovietică și alte 51 de state – o persoană care comite o crimă în Antarctica se supune legilor din țara de origine. De obicei, există un ofițer de poliție în Antarctica care se ocupă ca această prevedere să fie respectată. Și, așa cum a dovedit și incidentul actual, barierele înghețate ale zonei întârzie și ele aplicarea justiției.