Cum te pot păcăli SMS-urile care par a fi trimise de ANAF

Cum te pot păcăli SMS-urile care par a fi trimise de ANAF

Au început fraudele prin SMS ce par a fi trimise direct de către ANAF. Instituția, însă, ține să precizeze că niciodată nu va trimite contribuabililor SMS-uri fără acordul acestora.

Ca urmare a noilor schimbări din domeniul fiscal și a bulversărilor care mai mult te amețesc, se creează cadrul prielnic pentru hoți sau alte persoane rău intenționate de a profita de tine ca să te facă să le dai banii de bunăvoie.

Un caz relatat de Adevărul descrie un mesaj text primit aparent de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, în care i se cere persoanei respective să se prezinte cât mai repede la un sediu ANAF pentru a depune documente de autorizare pentru niște presupuse meditații.

Aici, cel mai probabil, persoana în cauză a primit mesajul de la cineva care știe că dă meditații fără să fi declarat veniturile extrasalariale încasate.

anaf sms frauda

Dar, e bine să știi că ANAF nu te contactează decât de la numărul 1300 și numai prin solicitarea ta, în calitate de contribuabil. Și oricum, prin acele SMS-uri nu ar trebui să ți se ceară date personale, sume de plată sau alte informații confidențiale.

Mesaje de tipul celui pe care-l vezi mai sus sunt, aparent, inofensive, dar ele pot ascunde fraude, atât timp cât sunt trimise după un număr de mobil.

În cazul în care primești și tu astfel de mesaje, este recomandat să nu trimiți vreun răspuns și nici să accesezi vreun link care la prima vedere te-ar putea trimite la o pagină oficială.

Infracțiunile comise prin intermediul domeniilor digitale a ajuns să ia amploare în întreaga lume. Criminalitatea cibernetică produce pagube financiare însemnate. Se estimează că, la nivel global, generează pierderi anuale de 23 de miliarde de dolari. În România, 66% din utilizatorii de internet consideră că nu au suficiente informații referitoare la riscurile generate de fenomenele de criminalitate cibernetică şi nici instrumente pentru a se apăra împotriva acestora.

Citește și:
Sursa: Adevărul
Etichete: