Tratamentul pentru Alzheimer care chiar are rezultate promițătoare
Procesul de cercetare și căutare al unui medicament care să trateze Alzheimerul poate fi unul descurajant pentru cercetători, însă o nouă descoperire reușește să readucă speranța.
Pentru prima dată într-un studiu clinic amplu, un medicament a fost capabil să reducă plăcile din creierul pacienților și să încetinească progresul demenței. Bineînțeles, sunt necesare studii mai ample pentru a afla dacă medicamentul este cu adevărat eficient, dar rezultatele studiului prezentate la conferința Asociației Internaționale pentru Alzheimer din Chicago sunt promițătoare.
Acestea au arătat că medicamentul poate fi primul care reușește să atace cu succes atât schimbările care au loc la nivelul creierului, cât și simptomele bolii.
„Este important să nu tragem concluzii pripite legate de date, dar conceptul este unul cu adevărat încurajator”, a declarat doctor Reisa Sperling, director al Center for Alzheimer Research and Treatment, Brigham.
În afară de câteva medicamente care pot încetini pierderea memoriei cu câteva luni, nu există un tratament eficace pentru Alzheimer, care afectează aproximativ 44 de milioane de oameni din întreaga lume, dintre care 5,5 milioane sunt americani. Se estimează că numerele se vor tripla până în 2050.
Studiul clinic a avut 856 pacienți din Statele Unite, Europa și Japonia, care prezentau simptome timpurii ale declinului cognitiv. Ei au fost diagnosticați fie cu in insuficiență cognitivă ușoară, fie cu demență ușoară. Dr. Lynn Kramer, medicul șef al companiei care a dezvoltat medicamentul a declarat că toți pacienții aveau acumulări semnificative de proteine amiloide, care formează plăcile persoanelor ce suferă de Alzheimer.
Multe alte medicamente au reușit să reducă nivelurile acestor proteine, dar cel de față -BAN2401 – a reușit să scadă declinul cognitiv al pacienților.
Dintre cei 161 de pacienți din grupul cărora le-a fost administrată cea mai mare doză de medicament, 81% au prezentat scăderi semnificative ale nivelurilor de amiloide. În ceea ce privește testele cognitive care măsoară memoria și abilitățile de planificare, performanța grupului a scăzut rata de declin cognitiv cu 30%, comparativ cu grupul placebo.