Descoperirea care ar putea salva albinele de cea mai mare amenințare
Oamenii de știință germani au dat peste o soluție simplă, care ar putea afecta cea mai mare amenințare a albinelor. Ei au descoperit că o mică doză de compus de clorură de litiu ucide acarienii Varroa destructor, fără să afecteze în vreun fel albinele.
V. destructorul, cunoscut mai mult ca acarianul Varroa, care atacă albinele și le suge hemolimfa, în esență sângele, și răspândesc bolile pe care le au. Potrivit USDA, 42% din stupii comerciali din Statele Unite au fost infectați în vara anului 2017, iar 40% dintre apicultori au declarat că parazitul le-a infectat coloniile. Prin comparație, numai 13% au raportat daune produse de pesticide.
Produse chimice pentru combaterea paraziților există, dar sunt depășite de numărul acestora și devin din ce în ce mai ineficiente, spun cercetătorii, adăugând că în ultimii 25 de ani nu s-au înregistrat noi compuși activi. Lipsa opțiunilor a determinat oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim să experimenteze o tehnică numită ARN dublu catenar. Mai simplu spus, este o soluție care are la bază zahăr și care poate elimina genele vitale ale acestor acarieni.
Acarienii au ingerat ARN-ul letal prin intermediul hemolimfului albinelor și au murit ulterior. Inspirați de rezultate, cercetătorii germani au încercat să le reproducă prin repetarea experimentului. Într-adevăr, acarienii care au fost hrăniți cu acest compusau murit rapid, însă și cei cărora li s-a administrat un compus care nu ar trebui să fie eficient, au avut aceeași soartă.
Rezultatele au determinat cercetătorii să suspecteze că clorura de litiu utilizată pentru a produce ARN-ul a ucis, de fapt, acarieni. O serie de examinări ulterioare au confirmat ipoteza lor. Oamenii de știință au efectuat numeroase experimente care testează clorura de litiu împotriva acarienilor Varroa. Ei au descoperit că hrănirea albinelor cu cantități minuscule de clorură de litiu au distrus între 90 și 100% acarienii, fără o creștere semnificativă a mortalității albinelor.
Potrivit cercetătorilor, clorura de litiu ar putea fi utilizată rapid și asta pentru că se găsește hrana albinelor, nu se acumulează în ceara acestora, nu este toxică mamiferelor și se găsește pe piață la un preț avantajos. Chiar și așa, trebuie să se mai efectueze studii suplimentare și în ceea ce privește restul albinelor, ca cele care zboară libere.