Francezii vor să înfunde Airbnb, pentru că oamenii fentează legea

Francezii vor să înfunde Airbnb, pentru că oamenii fentează legea

Oficiali din Paris anunță că proprietarii care au folosit serviciul Airbnb ar putea să primească amenzi generoase, odată cu apropierea adoptării unei legi care ar face compania responsabilă pentru mii de programări neînregistrate pe site-ul său.

Miza este una ridicată, deoarece Franța este cea mai vizitată țară din lume, iar Parisul reprezintă orașul cu cea mai mare piață pentru Airbnb.

Un oficial al primăriei din Paris, Ian Brossat, spune că amenzile aplicate anul acesta pentru închirierea online ilegală se ridică la 1,38 milioane de euro, depășindu-le detașat pe cele din 2017. Tot el spune că închirierea ilegală crește chiriile și transformă comunitățile rezidențiale în capcane turistice.

Decizia oficialilor din Paris coincide cu eforturile mai largi de a stopa acest tip de închiriere – Airbnb îți oferă oportunitatea să-ți închiriezi o cameră sau un apartament în schimbul unei sume de bani. Barcelona construiește o echipă de 100 de persoane pentru a detecta proprietarii neînregistrați ai Airbnb. De asemenea, anul trecut a amendat site-ul cu 600.000 de euro.

Cu toate acestea, situația ar putea să fie ceva mai drastică în Paris. Purtătorul de cuvânt al companiei, Aurelien Perol, declara în aprilie că sunt dezamăgiți că nu pot colabora cu autoritățile orașului la fel de eficient ca în alte orașe europene precum Berlin, Barcelona și Londra.

Airbnb are probleme în Franța, din cauza legislației care le interzice locuitorilor să-și închirieze proprietățile pentru mai mult de 120 de nopți pe an. De asemenea, legea le cere proprietarilor o dovadă în scris a acestui consimțământ. Pentru a asigura respectarea reglementărilor, primăria a adoptat în octombrie 2016 o măsură care le cere proprietarilor Airbnb să aibă un număr de înregistrare pentru fiecare proprietate.

Termenul limită a fost 1 decembrie 2017, însă până la mijlocul lui ianuarie 2018, aproximativ 80% din proprietarii de pe platformă nu au reușit să facă acest lucru.

De asemenea, oficialii de la Paris mai spun că, în prezent, doar proprietarii vor avea de suferit, dar nu și Airbnb, care totuși face bani pe aceste listări ilegale. Însă lucrurile urmează să se schimbe, odată cu noua legislație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Politico.eu