Mituri despre airbaguri: expiră sau se declanșează dacă n-ai centură?
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2018/03/airbagg.jpg)
Sunt puține automobilele care circulă astăzi pe drumurile din întreaga lume și să nu fie dotate cu airbag, cel mai popular sistem de protecție dedicat pasagerilor și șoferilor.
Sunt însă, printre conducătorii auto de la noi din țară, și câteva mituri. Poate cel mai important e că un airbag expiră. Oare este adevărată această ipoteză? De unde a pornit informația?
Airbagurile sunt pernele de aer care au salvat milioane de vieți la nivel mondial și zilnic îi salvează pe cei ce suferă accidente de circulație. În caz că te întrebi dacă airbagurile expiră, aest lucru este parțial adevărat.
Primele airbaguri aveau în compoziția lor câteva capse pirotehnice de declanșare. Producătorii atrăgeau atenția asupra faptului că în timp, umezeala intra în capsă și astfel airbagurile erau utilizabile doar între cinci – zece ani. Astfel, producătorii erau obligați să pună pe airbaguri o etichetă cu data la care perna de aer trebuia verificată.
Lucrurile le schimbă când vine vorba despre airbagurile noi. Acestea sunt dotate cu capse extrem de rezistente. În plus, airbagurile au primit și garnituri de sticlă care nu permit intrarea umezelii pe perioade de zeci de ani. Astfel, la automobilele noi, airbagurile nu mai expira. Iar viitorul sună și mai bine, întrucât se pare că automobilele din următorii ani vor avea airbaguri exterioare.
Se activează airbagul dacă nu porți centura?
Se mai spune că airbagul nu funcționează dacă pasagerul nu poartă centura de siguranță. Acesta este însă un mit fals. Perna de aer se umflă chiar dacă șoferul sau pasagerii nu poartă accesoriul de prindere, însă, e drept, că airbag-ul nu poate înlocui centura de siguranță. Perna de aer oferă o protecție suplimentară dacă se poartă centura.
Airbagul se poate declanșa singur?
Au mai fost cazuri în care pernele de aer s-au declanșat fără să fie vorba despre un impact. Responsabili pentru declanșarea airbag-urilor sunt senzorii de decelerare care s-au defectat. Se mai întâmplă în anumite situații ca pasagerii să fie răniți de viteza pernelor de aer, care se deschid cu 300 de km/h. Acestea sunt, însă, cazuri izolate.
[readmore]
Gazul din aribaguri este toxic?
Se mai spune că gazul din airbaguri ar fi toxic. De fapt, gazul nu este altceva decât azot care se produce în urma unei reacții chimice dintre azida de sodiu și nitrat de potasiu. Azotul poate fi toxic doar dacă pasagerul petrece foarte mult timp în automobil după accident, cu geamurile închise. Astfel, gazul din airbaguri nu este deloc toxic.