Cum e să renunți la iarbă o lună: experimentul inedit făcut pe tineri
Fie că ne place să acceptăm sau nu, marijuana aduce beneficii sănătății, fiind folosită tot mai des în scopuri medicale. Un nou studiu arată însă că acesta nu este și cazul adolescenților.
O cercetare publicată în „Journal of Clinical Psychiatry” arată că marijuana nu este un drog care sporește performanțele, cel puțin nu în cazul adolescenților. Studiul sugerează că adolescenții care nu mai folosesc drogul, chiar și pentru o săptămână, prezintă îmbunătățiri ale memoriei și învățării.
Cercetarea contribuie la înmulțirea dovezilor care susțin că utilizarea marijuanei în rândul adolescenților este asociată cu o funcție neurocognitivă redusă.
Potrivit departamentului de sănătate și servicii umane din Statele Unite, consumul de marijuana a crescut în rândul elevilor în ultimii 10 ani. În același timp, procentul de adolescenți care cred că utilizarea regulată a drogului prezintă un mare risc pentru sănătatea lor a scăzut drastic din anii 2000.
Legalizarea marijuanei poate juca un rol în modelarea acestei păreri. Un studiu a arătat că după 2012, anul în care drogul a fost legalizat în Washington, procentul elevilor de clasa a VIII-a care credeau că marijuana prezintă riscuri pentru sănătate a scăzut cu 14%.
Cercetătorii sunt îngrijorați de utilizarea din rândul tinerilor, deoarece THC-ul, ingredientul activ din marijuana, afectează puternic părțile creierului care se dezvoltă în timpul adolescenței.
„Creierul adolescent trece printr-o neurodezvoltare semnificativă, iar regiunile care s-ar putea dezvolta cel mai puțin sunt cele mai populate de receptori ai drogului. Ei sunt critici pentru funcționarea cognitivă”, a declarat Randi Schuster de la Massachusetts General Hospital’s Center for Addiction Medicine.
Împreună cu echipa sa, Schuster a recrutat 88 de adolescenți, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, pe care i-a convins să renunțe la fumat pentru o lună. Astfel, cercetătorii au reușit să tragă concluziile precizate mai sus.