12 sept. 2018 | 09:00

Cât de des folosesc adolescenții rețele sociale, chiar dacă nu le face bine

ACTUALITATE
Cât de des folosesc adolescenții rețele sociale, chiar dacă nu le face bine

Nu este niciun secret că adolescenții sunt lipiți de dispozitivele lor și am fi ipocriți dacă am spune că adulții nu fac cam același lucru.

Însă un sondaj realizat anul acesta pe 1.000 de copii cu vârste între 13 și 17 ani, ne arată că, într-adevăr, aceștia au probleme mai mari când vine vorba de dependența de telefoane/dispozitive electronice. Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre adolescenții intervievați spun că ar prefera să vorbească online cu prietenii lor, decât să îi vadă în persoană.

Cercetarea realizată de Common Sense Media este o continuare a studiului anterior realizat în 2o12. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze într-un ritm alert, cele două studii arată cât de mult s-au schimbat lucrurile în ceea ce privește abordările tinerilor asupra prieteniilor și interacțiunile lor online.

Potrivit cercetării, 35% din adolescenți consideră că mesajele sunt alegerea de top când vine vorba de comunicarea cu prietenii lor. Această metodă este urmată de comunicarea în persoană pe care 32% dintre adolescenți au ales-o.

Cu toate acestea, în 2012, conversațiile față în față erau cea mai folosită metodă, 49% din respondenți preferându-le, comparativ cu 33% care au ales trimiterea mesajelor. De asemenea, sondajul a arătat că un procent de 70% din adolescenți au declarat că intră de mai multe ori pe zi pe rețelele sociale, în timp ce 16% au recunoscut că stau aproape în mod constant.

Mai mult de jumătate dintre aceștia (57%) au mai recunoscut că rețelele sociale îi distrag de la lucrurile importante, cum ar fi temele, iar 72% dintre ei au spus că firmele de tehnologie îi manipulează să petreacă mai mult timp pe dispozitivele lor.

În altă ordine de idei, 25% din adolescenți au declarat că rețelele sociale îi fac să se simtă mai puțin singuri. Cercetătorii speră ca datele sondajului  să îi ajute pe cei care sunt interesați de dezvoltarea sănătoasă a tinerilor în societatea noastră. De asemenea, ei cred că acestea sunt un exemplu edificator pentru modul rapid în care lucrurile se schimbă.