Primele hard disk-uri de 12TB sunt disponibile acum de la Western Digital

În urmă cu ceva timp nu prea aveai cum să umpli 1TB de spațiu, dar situația s-a schimbat radical, iar Western Digital oferă soluții de 12TB.

Au trecut doar câteva săptămâni de când am reușit să interacționez cu niște hard disk-uri foarte scumpe de 10TB de la Seagate, iar acum Western Digital își anunță primele HDD-uri cu o capacitate de 12TB. În contextul în care conținutul 4K și filmările VR ocupă cantități semnificative de memorie, nu ar trebui să există vreo dilemă în privința utilității lor. Este fascinant doar ritmul destul de alert în care hard disk-uri de dimensiuni standard ajung să ofere capacități din ce în ce mai mari.

Folosind Heliu pentru stabilizarea presiunii din interior, noul model de hard disk de 12TB de la Western Digital este intitulat HGST Ultrastar HE12. Performanța remarcabilă a fost posibilă prin utilizarea tehnologiei HelioSeal ce a facilitatat integrarea unui platan suplimentar în același spațiu specific unui HDD tradițional de 3,5 inci. Ultrastar HE12 ascunde în interior 8 platane de capacități egale.

Partea cea mai interesantă a acestui anunț, pe lângă spațiul generos, constă într-un consum redus de energie și un grad sporit de fiabilitate. În practică, vorbim de 7,2W consumați în timpul lucrului și 5,3W în standby. Modelul anterior de 8TB al aceleeași companii consuma 9,1W în timpul utilizării intense și 5,7W în standby. Noile HGST Ultrastar HE12 sunt certificate să opereze în condiții optime 2,5 milioane de ore, înaintea întâmpinării oricăror probleme.

În altă ordine de idei, aceste hard disk-uri sunt destinate celor cu buzunare foarte adânci. Chiar dacă valoarea de achiziție nu a fost făcută publică, având în vedere că un hard disk de 10TB costă aproximativ 2000 lei, vă puteți aștepta la vreo 2500 lei pentru 12TB, dacă nu mai mult. În privința disponibilității, aceste creații ar trebui să ajungă în magazine în lunile ce urmează.

07:47 02.05.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video