Windows 10 a depășit cel mai important prag din istoria sa

Windows 10 a depășit cel mai important prag din istoria sa

Windows 10 este cel mai nou sistem de operare al Microsoft, iar numărul utilizatorilor care l-au adoptat în tot acest timp este spectaculos.

În variantă finală, Windows 10 s-a lansat pe 29 iulie 2015. După multiple variante beta și zvonuri legate de modul în care va fi oferit publicului larg, Windows 10 a ajuns să fie gratuit, sub formă de upgrade pentru deținătorii unei licențe de Windows 7 și Windows 8. Același Windows are mari șanse să fie ultimul sistem de operare al celor de la Microsoft, versiunile ulterioare urmând să fie oferite ca actualizări gratuite celor care îl au deja instalat.

La scurt timp după lansare, oficialii Microsoft s-au aruncat la o previziune foarte ambițioasă pentru Windows 10. Au afirmat că noul SO este atât de bun, încât va ajunge să fie îmbrățișat de un miliard de utilizatori de pe întregul mapamond până la finele lui 2018. Respectiva țintă nu a părut foarte realistă nici atunci, nici acum. În același timp însă, este evident că platforma companiei americane s-ar putea să fi beneficiat de cea mai rapidă adopție.

CEO-ul Microsoft Satya Nadella s-a lăudat zilele trecute într-o întâlnire a acționarilor cu faptul că Windows 10 rulează pe 600 de milioane de dispozitive la ora actuală, în fiecare colț al mapamondului. Este important de reținut că cifra include atât PC-uri, cât și console Xbox One, gadgeturi Surface Hub, telefoane și headset-uri HoloLens. În contextul în care toate aparatele menționate mai sus fac parte din ecosistemul Microsoft și folosesc o platformă apropiată ca bază, valoarea menționată de Nadella este departe de a fi eronată.

Din păcate, Windows 10 mai trebuie să ajungă pe 400 de milioane de aparate pentru ca Microsoft să-și îndeplinească scopul. Creșterea din ultimul an s-a petrecut însă într-un ritm semnificativ mai lent decât se aștepta cineva. Din momentul în care s-a încheiat oferta de upgrade gratuit de la un Windows mai vechi la 10, au fost necesare aproximativ cinci luni pentru alți 100 de milioane de utilizatori, de la 500 la 600 de milioane. Cu alte cuvinte, s-ar putea să treacă câțiva ani până când vor exista un miliard de aparate cu Windows 10.

Citește și: