04 dec. 2017 | 14:53

După 37 de ani, NASA a reactivat o componentă esențială de pe Voyager 1

VIDEO ACTUALITATE

Sonda Voyager 1 a fost pusă la treabă mai mult decât s-a întâmplat în ultimele trei decenii. Sonda a pornit cele patru propulsoare de traiectorie și asta după 37 de ani de pauză.

Oameni de știință și ingineri NASA responsabili de Voyager 1, împreună cu sonda, au avut o misiune grea. Acțiunea de-a reactiva populsoarele venea cu un bagaj imens de îndoieli. Propulsoarele de pe Voyager 1 au fost folosite pentru a determina capacitatea de orientare a sondei, folosind impulsuri de 10 milisecunde.

În prezent, sonda spațială Voyager 1 se află la 21 de miliarde de kilometri de Pământ. Altfel spus, de aproape 141 de ori distanța dintre Soare și Pământ. De fapt, Voyager 1 este singurul obiect făcut de om, și folosit de NASA, care a ajuns în spațiul interstelar, dincolo de sistemul nostru solar. Chiar și așa, încă mai sunt primite mesaje de la Voyager 1 chiar și la această distanță.

După trimiterea comenzilor, a durat 19 ore și 35 de minute pentru ca semnalul să ajungă la Voyager 1. Apoi, echipa NASA a trebuit să aștepte tot atât pentru a primi răspunsuri de la sondă. Astfel, după aproape patru decenii de pauză, propulsoarele fabricate de Aerojet Rocketdyne au fost puse la treabă și misiunea a fost de-un real succes.

Decizia NASA a venit după o perioadă în care Voyager s-a bazat pe propulosarele primare pentru a menține direcția. Totuși, consumul de energie a crescut pe măsură ce echipamentele s-au învechit. Acum, trecând la propulsoarele gândite pentru manevre de corectare a traiectoriei, folosite ultima dată în 1980 când a trecut pe lângă Saturn, inginerii spun că vor putea să prelungească durata de viață a lui Voyager 1 cu încă doi sau trei ani.

Voyager 1 e sonda care a trimis către Pământ cele mai bune imagini cu planete la care cercetătorii nu s-au uitat decât prin telescop. Sonda duce cu ea și un disc din aur placat cu diverse simboluri reprezentative pentru Terra.