06 sept. 2017 | 13:36

Voyager 1, după 40 de ani: ce mesaj transmite, în română, extratereștrilor

VIDEO ȘTIINȚĂ

Voyager 1 aniversează 40 de ani de colindat prin spațiu. Sonda a fost lansată la câteva săptămâni distanță de Voyager 2, “geamănul” său.

Cele două sonde trimise de NASA au realizat “Marele Tur” al planetelor uriașe din sistemul solar: Jupiter, Uranus, Saturn și Neptun. Însă munca lor nu s-a oprit aici. Cele două sonde spațiale au zburat până în cele mai întunecate tărâmuri, reci și îndepărtate de Soare. Voyager 1 a fost primul obiect gândit și construit de om, care a reușit să iasă în afara sistemului nostru solar, în 2012, fiind și primul care a trimis imaginii cu sateliții lui Saturn și Jupiter.

Sonda identică Voyager 2 are un alt traseu prin sistemul solar, însă, după spusele membrilor echipei de misiune, și ea va ieși, probabil, din sfera de influență a Soarelui, în viitorul apropiat.

Pe 1 septembrie, Voyager 1 se afla la peste 20,87 miliarde de kilometri de Pământ, adică de peste 139 de ori distanța de la Terra la Soare. În schimb, Voyager 2 se afla la aproape 17 miliarde de kilometri față de planeta de origine.

Poză trimisă de Voyager 1. Punctul alb este Pământul.

Voyager 1 și mesajul pregătit de om pentru extratereștri

Ceea ce nu mulți știu este că cel două sonde au încorporate un soi de capsulă a timpului, cu un disc de fonograf, realizat din cupru placat cu aur, cu diametrul de 30 cm. Pe acesta sunt imprimate mesaje și sunete, scopul lor fiind să relateaze altor civilizații din spațiu povestea și cultura Terrei.

Cel care a stabilit conţinutul Discului de Aur este astronomul Carl Sagan (9 noiembrie 1934 – 20 decembrie 1996), ajutat de colegii lui care au pus laolaltă 116 imagini şi o varietate de sunete ale naturii, ca cele de valuri, vânt, tunet, păsări, balene etc. Mai mult, au fost adăugate diagrame despre civilizaţia noastră, o selecţie de 90 minute de capodopere muzicale din diferite culturi şi saluturi exprimate în 55 limbi. Printre acestea, figurează şi un mesaj în limba română. Mai mult sau mai puțin inspirat, salutul este rostit de o voce feminină şi durează două secunde: “Salutări la toată lumea!”

Voyager 1 și primele planete cu care s-a “întâlnit” în sistemul solar

Voyager 1 s-a întâlnit cu Jupiter în martie 1979, iar cu Saturn în noiembrie 1980. În 2007, nava spațială a câștigat titlul de cel mai îndepărtat obiect construit de oameni din sistemul nostru solar. Înainte ca sonda să ajungă în spațiu, singurii vulcani activi cunoscuți erau aici, pe Pământ. Însă Voyager 1 a surprins opt vulcani care au erupt pe luna lui Jupiter.

Ai putea spune că munca mai dificilă abia acum începe, odată cu apropierea de următoarea stea, dar nu mai devreme de 40.000 de ani, asta cu toate că viteza sa este de 45 km/s. Ed Stone, cercetător în echipa Voyager încă de când a fost începută în 1972, a declarat pentru Space că nava trimisă de NASA va străbate centrul galaxiei noastre pentru următoarele miliarde de ani, iar noi vom primi informații despre mediul interstelar atât timp cât Voyager 1 va rămâne funcțională.

“Misiunea lui Voyager a fost să arate cât de diverse sunt planetele și lunile, inelele și câmpurile magnetice ale planetelor. Vederea noastră terracentrică era cu mult mai îngustă decât realitatea”, a adăugat Stone.

Sonda 1 a descoperit și că radiația cosmică este incredibil de intensă dincolo de câmpul magnetic de protecție asigurat de Soare. Aceasta dezvăluie, de asemenea, modul în care “vântul” particulelor de la Soare interacționează cu “vânturile” solare ale altor stele.

Între timp, Voyager 2 studiază mediul înconjurător aproape de marginea sistemului solar. După ce va intra în spațiul interstelar, Voyager 2 va face propriile măsurători, dezvăluind mai multe despre această regiune misterioasă.