19 dec. 2017 | 10:22

Cum va arăta viitorul telefon pe care îți vei stoca viața

FEATURE
Cum va arăta viitorul telefon pe care îți vei stoca viața

Telefonul modern, așa cum îl știi, există doar de 10 ani. Peste alți 10 ani, nu va mai fi deloc ca acum. Totul va sta în algoritmi de care nu vei avea habar. Aceștia vor face dintr-o bucată electronică un adevărat consilier și chiar zilier propriu.

Anul acesta, Huawei m-a invitat în Finlanda să-mi arate la ce mai lucrează, ce planuri are pentru viitor și de ce e atât de important procesorul Kirin 970 despre care ți-am zis încă din august. Mă rog, toate acestea erau în timpul zilei. Seara am petrecut-o în barul hotelului cu o vedere frumoasă spre ce are Helsinki de oferit. Acolo, la o masă cu cinci oameni din diverse domenii și cu câteva pahare de vin între noi am încercat să intuim, pe baza informațiile pe care fiecare le avea, încotro mergem. N-am venit cu o soluție salvatoare, dar am venit cu nevoi.

O fată din Polonia a spus că ea are mii de poze în telefon și-i e greu să găsească imediat ce caută. Eu am zis că am aplicații pe care le folosesc la anumite ore și aș vrea ca acestea să fie scoase în față fix când obișnuiesc eu să am nevoie de ele. Altcineva din Croația, care lucrează în PR, a spus că ar vrea un asistent personal care să-i sorteze mailuri și să-i spună la ce muncă redundantă să fie atentă și la care nu.

Realitatea e că toți avem nevoi și, până acum, telefonul n-a făcut decât să colecteze informații, să ne conecteze la internet și să ne pună în mână și în buzunar cea mai intuitivă cameră foto. Și noi am livrat. Dacă informațiile noastre ar avea dimensiune fizică, am livrat toți cu toate mărunțișurile noastre mii de tone. Ce facem de acum înainte?

Vor fi tot mai multe telefoane. Mai multe decât te poți gândi

Unul dintre sloturile “cu treabă” din deplasarea în Finlanda a fost ocupat cu prezentarea lui Francisco Jeronimo, din partea IDC, despre viitor. El a început cu o frază pe care ar trebui s-o ținem minte: “Nu e un dispozitiv cu care facem lucruri. E unul care face lucruri pentru noi”.

A pus telefonul modern apărut în urmă cu 10 ani lângă revoluția industrială, ca importanță.

Apoi a venit cu cifre, că acesta e domeniul de activitate al IDC. Până în 2021, vor fi pe piață 8,1 miliarde de dispozitive de tip smartphone pe care câteva miliarde de oameni le vor folosi. Mai mult, în 2021 circa 57,6 miliarde de dolari vor fi cheltuite pe telefoane. De fapt, am greșit. Vor fi cheltuite pe cele mai utilizate computere.

Jeronimo consideră că tot acest avânt va fi susținut de cipuri și software cu inteligență artificială, care rezolvă fix problemele pe care le menționam la început. Și aici intervine Huawei, ca un prim jucător. A livrat anul acesta, în Huawei Mate 10 Pro, procesorul Kirin 970 cu NPU (neural-network processing unit) capabil să folosească algoritmi AI și să ne soluționeze viața, cât de cât. Desigur, nu poți spera la minuni acum, dar așa începe etapa a doua din viața telefonului.

Inteligența artificială care ajunge în telefon e mai bătrână decât tine

John McCarthy, un profesor despre care probabil n-ai auzit, s-a gândit la inteligența artificială a computerelor încă din 1956. Computerul nici măcar nu avea atunci o dimensiune “personală”. “Inteligența artificială este teoria și dezvoltaarea sistemelor de calcul capabile să deruleze sarcini care ar necesita inteligență umană, cum ar fi percepția vizuală, recunoașterea vocală, luarea de decizii și traducerea”, a rezumat McCarthy ceea ce acum așteptăm de la telefoane.

Huawei prezintă capabilitățile Kirin 970 prin traduceri (în parteneriat cu Microsoft), recunoașterea obiectelor în imagini (fotografii mai bune), procesarea volumului masiv de date, îmbunătățirea autonomiei și adaptarea la obiceiurile oamenilor. Realitatea e însă că lucrurile acestea se vor dezvolta și mai mult când creatorii de aplicații vor folosi ce hardware au la dispoziție pentru a-și optimiza produsele lor.

Ținta este una spusă și de Jeronimo: “Dacă ne gândim la toate lucrurile care ne consumă timp, și cum ne-ar putea ajuta dispozitivele, ne vom da seama cum să folosim un telefon inteligent”.

Revoluția telefonului va fi una de care nu-ți dai seama

Da, IDC prin reprezentantul său spune că suntem pe marginea unei revoluții. Da, suntem, dar cei mai mulți oameni nu-și vor da seama de asta. Asta e, nici la invenția mașinii nu se mai gândesc mulți. Ne vom da seama, din când în când, cu diverse scenarii în care e prezentată importanța inteligenței artificiale. De asemenea, vom vedea prin ceea ce fac telefoanele pentru noi. Cert e că telefonul devine mai puternic, dar, mai ales, devine mai inteligent.

În liga mare joacă giganți ai tehnologiei din China, America sau chiar Europa, care caută soluții să ușureze volumul de muncă prin algoritmi. Baidu, din China, a lansat Mobile Deep Learning în format open source ca să dezvolte soluții pentru telefoane. Nvidia deja e în liga sa, cu roboți, camere inteligente și algoritmi puternici. Apple a introdus, timid, în A11 Bionic un cip NPU deocamdată nefolosit la maximum. Google, de asemenea, va optimiza Android pentru această lume.

[readmore]

În 2011, telefonul a ajuns cel mai bine vândut dispozitiv de calcul. În unele țări, adopția e la 85% (țări nordice), pe când în lume e la 45%. Estimarea IDC e că până în 2021 ajunge la 60% worldwide. Dacă până acum inteligența artificială era “izolată” în scenarii SF, în curând o vom folosi atât de mult, încât “Terminator” va fi doar un scenariu ficțional improbabil. Asta dacă nu ți-e teamă că telefonul va divulga toate secretele tale iubitei (sic).

“Dacă oamenii nu știu, cred povești că vor prelua puterea computerele. E ceva natural, suntem speriați de ceva ce nu știm”, a conchis Jeronimo.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele