Clipul cu ursul polar pe moarte îți arată efectul încălzirii globale

Un fotograf a surprins imagini sfâșietoare cu un urs polar subnutrit și pe moarte, care se chinuie să găsească mâncare pe pământul lipsit de zăpadă și gheață.

Ursul poate fi văzut cum încearcă să se târască pe pământ căutând de mâncare într-un tomberon folosit de pescari. Când nu găsește nimic, se prăbușește pe jos.

Imaginile tulburătoare au fost surprinse pentru National Geographic de către fotograful Paul Nicklen. Acesta a spus că scena i-a făcut să plângă pe el și echipa sa. „Am stat acolo plângând – filmam, iar lacrimile ne curgeau pe obraji”, a zis Nicklen. „E o scenă care îți rupe sufletul și care încă mă bântuie, dar știu că e necesar să împărtășim și ce e frumos, și ce e dureros, dacă vrem să dărâmăm zidul apatiei”.

Ursul polar a murit la puțin timp după filmare. Acesta se afla pe Insula Baffin din Canada. Acolo, încălzirea globală a dus la o reducere dramatică a ghețarilor din mare. Fotograful a spus că nu a intervenit din două motive – ar fi prelungit un moment inevitabil și ar fi încălcat legile Canadei. A ales să filmeze moartea lentă și dureroasă a animalului și să o posteze pe social media. Astfel, a sperat că va trage un semnal de alarmă cu privire la impactul schimbării climatice.

„Când oamenii de știință spun că urșii sunt pe cale de dispariție, vreau ca oamenii să realizeze cum arată asta”, a spus Nicklen. „Urși vor flămânzi până la moarte. Așa arată urșii flămânzind.”

Urșii polari sunt una din multele victime ale încălzirii globale. Ei sunt obișnuiți cu gheața arctică, care le permitea să vâneze foci. Pe măsură ce gheața se topește, urșii dispar încet-încet.

În prezent, mai sunt în jur de 25.000 de urși polari sălbatici. Experții sunt de părere că, dacă nu încercăm să stopăm încălzirea globală, specia va dispărea în următorii 100 de ani. „Dar există soluții”, a afirmat Nicklen. „Trebuie să reducem amprenta de carbon, să mâncăm ce trebuie, să încetăm defrișările și să începem să punem Pământul – căminul nostru – pe primul loc.”

Sursa: The Guardian