Cele două lucruri care amenință omenirea, conform lui Elon Musk

Cele două lucruri care amenință omenirea, conform lui Elon Musk

Elon Musk visează la un viitor în care electricitatea este disponibilă pentru toată lumea, emisiile de dioxid de carbon sunt mai mici ca oricând, iar umanitatea este pe punctul de a pleca pe alte planete.

Musk consideră că două probleme majore plutesc asupra noastră ca un nor negru. Atât schimbarea climei, cât și inteligența artificială, reprezintă un pericol signifiant pentru omenire.

Atunci când nu se ocupă de Tesla, Hyperloop sau The Boring Company, Musk se ocupă de problema încălzirii globale. El încearcă să revoluționeze felul în care oamenii călătoresc prin intermediul Tesla – cu mașinile electrice, Hyperloop – cu trenurile de mare viteză și The Boring Company – cu autostrăzi subterane electrice.

Toate proiectele pe care le conduce au la bază o realitate dureroasă: schimbarea climatică. „Schimbarea climatică este cea mai mare amenințare pe care omenirea o înfruntă în acest secol, cu excepția inteligenței artificiale”, a spus Elon Musk într-un interviu acordat Rolling Stone. „Le tot spun oamenilor asta. Viziunea aceasta este împărtășită de aproape toată lumea din comunitatea științifică ce nu este nebună”.

Musk a vorbit și în trecut despre problema încălzirii globale. Pe atunci, spunea că negarea schimbării climatice este o fraudă. A zis că oricine este nesigur de existența încălzirii globale ar trebui să folosească un termometru.

În ceea ce privește inteligența artificială, Elon Musk e de părere că aceasta ar putea să își întreacă într-o bună zi creatorii. A subliniat importanța impunerii unor reguli stricte asupra inteligenței artificiale înainte să fie prea târziu. De asemenea, a ajutat la lansarea OpenAI, în speranța că proiectul va dezvolta forme de inteligență artificială sigure și etice. Totuși, Musk este de părere că posibilitatea de a crea inteligență artificială sigură este de 5 – 10%.

Unii cercetători nu sunt însă de acord cu părerea lui Musk asupra pericolului inteligenței artificiale. Să sperăm că suspiciunile lui Musk nu devin realitate înainte să apucăm să facem ceva în acest sens.

Citește și:
Sursa: Futurism