11 sept. 2017 | 16:22

Ce să știi, pe scurt, despre uraganele Irma și Harvey care au lovit SUA

ȘTIINȚĂ
Ce să știi, pe scurt, despre uraganele Irma și Harvey care au lovit SUA

Uraganele Harvey și Irma continuă să facă pagube și victime. Cele două furtuni vor costa Statele Unite ale Americii aproximativ 290 de miliarde de dolari.

Uraganul este un ciclon tropical cu viteză mare de deplasare, peste 120 km/oră. Însă mai este folosită și scara Beaufort, potrivit căreia orice vânt care atinge sau depășește 12 grade se încadrează în categoria uraganelor. Pe scara aceasta, o astfel de furtună se caracterizează prin valuri imense, apă în aer și vizibilitatea redusă.

Uraganul Irma a lovit cu putere arhipelagul Keys, în special Cuba, și se îndreaptă spre coasta de vest a Americii, în special Florida. Acest fenomen e aproximativ de mărimea Texasului, oscilează între categoriile patru și cinci, cu vânturi care ajung până la aproape 300 km/oră. Peste 5,6 milioane de locuitori ai Floridei au fost nevoiți să evacueze de urgență zonele expuse ravagiilor Irmei.

„Estimările pagubelor provocate de Irma ar urma să se ridice la circa 100 de miliarde de dolari, ceea ce ar face din el unul din uraganele cele mai costisitoare din toate timpurile”, a afirmat Joel Myers, director și fondator AccuWeather.

La sfârșitul lunii august, uraganul Harvey a lovit Texasul și a provocat pagube materiale catastrofale, mai ales în Huston, cel de-al patrulea oraș ca mărime din SUA. Locuitorii s-au confruntat cu inundații puternice, care vor costa statul circa 190 de miliarde de dolari, potrivit AccuWeather. Acesta a fost catalogat drept cea mai costisitoare catastrofă meteorologică din istoria SUA.

Cele două uragane vor costa 1,5% din PIB-ul Americii, adică circa 290 de miliarde de dolari. AccuWeather a făcut o listă cu problemele cu care se confruntă țara și care generează costuri atât de ridicate. Printre acestea se numără întreruperea activității firmelor, șomajul în creștere pentru luni de zile, distrugerea infrastructurilor de transport, pabubele produse mașinilor și caselor sau prețurile ridicate, ca urmare a întreruperii activității agricole. Acestea nu vor fi acoperite în totalitate de firmele de asigurări.

O teorie despre uraganele produse în Atlantic

Gabriel Vecchi, profesor de geofizică la Universitatea Princeton din New Jersey, susține că această activitate mai intensă e explicată de ciclul activ din Atlantic încă din 1995. El a prezentat și o teorie destul de ciudată. Astfel, perioada dintre 2013 şi 2016 a fost calmă, când a fost El Nino, curent ecuatorial din Pacific. mai mult, între anii ‘60 și ‘80, a fost o activitate relativ scăzută a uraganelor în timpul sezonului, înainte de apariția unei schimbări a climatului, la mijlocul anilor 1990.

După Al Doilea Război Mondial, omenirea a cunoscut o importantă dezvoltare industrială în SUA  și în Europa, care a provocat o poluare puternică cu tot mai mulți aerosoli de sulf, care blocau razele solare. Acest proces a răcit oceanul și a generat condiții mai puțin propice pentru formarea de uragane, care sunt alimentate de căldură și de umiditate.

Însă legea „Clean Air Act”, adoptată în Statele Unite, a dus la scăderea poluării și Soarele a încălzit mai multe apele Atlanticului. Apoi, încălzirea climatică provocată de emisiile de gaze cu efect de seră, produsă în ultimele decenii, a contribuit la propagarea fenomenului.

Cum sunt denumite uraganele și de ce multe au nume de femei

Potrivit unui studiu din Statele Unite ale Americii, uraganele care poartă nume feminine provoacă de trei ori mai multe victime decât cele masculine. Asta pentru că oamenii le subestimează și iau mai puține măsuri împotriva lor. Din anii ‘70, au fost folosite atât nume feminine, cât și masculine. Până atunci toate uraganele erau botezate sub prenume feminine.

Consecințele acestei schimbări au fost însă catastrofale. ”Un uragan masculin face în medie 15,15 morți, în timp ce unul feminin 41,84. Cu alte cuvinte, prenumel Eloise pentru un uragan care se numea Charley poate cauza de trei ori mai multe victime”, se arată într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Autorii au exclus uraganul Katrina (2005) si Audrey (1957) din cauza numărului foarte mare de victime, care ar fi influențat rezultatele calculelor lor.

Fotografia din deschidere via Business Insider