Ura și mesajele extremiste de pe Facebook îți pot aduce ”vizite” de la Poliție

Ura și mesajele extremiste de pe Facebook îți pot aduce ”vizite” de la Poliție

Nu mai puțin de 36 de case au avut parte zilele trecute de raid-uri din partea poliției germane din cauza unor postări pe Facebook cu mesaje încărcate de ură.

Legislația din Germania este foarte bine pusă la punct când vine vorba de prevenirea comportamentelor extremiste și încearcă să aplice aceleași principii pe Facebook, Twitter și alte rețele sociale. După cum v-ați dat și voi seama, nivelul de toleranță pe Facebook este foarte scăzut, iar rasismul, ura gratuită și extremismul sunt la ele acasă în News Feed-ul multora dintre noi.

În încercarea de a descuraja astfel de practici, poliția germană a inițiat o campanie împotriva celor care aleg să-și manifeste disprețul față de semeni în online. Evenimentul a avut loc ieri și s-a reflectat în 36 de raiduri în mai multe localități din Germania. Toate au plecat de la postări extremiste pe Facebook și se pare că au reprezentat doar startul eforturilor poliției nemțești de a înfrâna astfel de comportamente în universul online.

Conform comunicatului de presă al Oficiului Poliției Criminale Federale din Germania, majoritatea mesajelor care au dus la ,,vizite” din partea Poliție au fost de natură politică. A fost însă un caz în care o persoană a atacat orientarea sexuală a unui individ. Toate raidurile au avut loc într-o singură zi pentru a celebra o zi menită să micșoreze pe cât posibil ura în online. Același eveniment a avut loc și anul trecut.

În Germania, legislația în vigoare pedepsește aspru persoanele ce postează conținut ilegal și incită la violență. În același timp însă, organizațiile guvernamentale din teritoriu încearcă să finalizeze o lege ce va amenda cu sume fabuloase organizații precum Facebook sau Twitter dacă nu sunt mult mai eficiente în a elimina conținutul rasist și extremist din online. Ideal ar fi ca o postare clasificată ca fiind criminală să dispară în 24 de ore de pe orice rețea socială.

Cum era de așteptat, cei de la Facebook nu sunt foarte încântați de astfel de proiecte, mai ales că s-ar putea reflecta în amenzi de până la 50 milioane de euro, dacă gigantul lui Mark Zuckerberg nu se conformă.

Citește și: