Cum să explorezi lumea undelor radio în care trăiești
Radioul este considerat o tehnologie aproape antică, dar de fapt este baza pentru multe lucruri pe care le luăm de bune, precum Wi-Fi-ul și GPS-ul.
Aerul este saturat de semnale radio care vin din toate părțile: routere WiFi, sateliți GPS, tastaturi bluetooth, stații meteo și ecouri ale Big Bang. Până de curând, era dificil să explorăm aceasta lume invizibilă a undelor. Aveam, desigur, frecvențele AM și FM, ambele la îndemână. Însă nu aveam dispozitive care să ne lase să accesăm benzile de frecvențe FM între 88 și 108 MHz, deoarece costa mii de dolari.
Lucrurile au luat o turnură diferită în 2010. Atunci, un grup de hackeri a descoperit că chipurile de alimentare ale tunerelor TV USB puteau fi refolosite pentru a descoperi o multitudine de frecvențe noi. Acestea din urmă variau de la 24 MHz la 1000 MHz. În prezent, aceste software defined radios (SDR-uri) se găsesc pe Amazon, la 20 de dolari.
Aceste noi frecvențe s-a dovedit a fi extrem de utile pentru jurnaliștii de investigație și ingineri. În august, cei de la Buzzfeed au analizat datele de la semnalele radio folosite de avioane pentru a transmite locația și au aflat în ce fel se folosesc agențiile de aplicare a legii de stingrays. Aceste stingrays sunt dispozitive care pretind că sunt stații de telefon mobil, dar care sunt, de fapt, folosite pentru a urmări oamenii.
Acum e mai ușor ca oricând să explorăm spectrul radio. Tot ce ne trebuie este un SDR, adică un stick USB care se transformă în antenă și îți lasă computerul să capteze undele radio din jur. Odată ce ai acest dispozitiv, ai nevoie de diferite programe care să deslușească semnalele pe care le prinzi. O variantă este GQRX, un program open source care funcționează atât pe Windows, cât și pe Mac sau Linux. Există mai multe liste de frecvențe pe care le poți accesa.
Cam ce poți face dacă reușești să pui totul la punct? Poți downloada imagini de la sateliții care zboară deasupra ta, identifica avioanele care zboară în apropiere și să descoperi vasele din apropiere și să te uiți în ele cu ajutorul documentelor publice.
Poate că nu pare cine știe ce la primă vedere să conectezi un stick la laptop și să prinzi frecvențe radio, însă posibilitățile de explorare sunt foarte mari.