14 nov. 2017 | 16:00

Privitul excesiv la televizor te afectează mai mult decât credeai

ȘTIINȚĂ
Privitul excesiv la televizor te afectează mai mult decât credeai

Numeroase studii care-ți spun că timpul îndelungat petrecut în fața televizoarelor îți afectează sănătatea fizică și psihică au tot fost făcute. Acum, o nouă cercetare îți spune că riscul de formare a chegurilor de sânge crește odată cu timpul petrecut în fața TV-ului, chiar dacă ai o activitate fizică regulată.

Analiza cercetătorilor nu face referire neapărat la „uitatul la televizor”, ci la activitățile pe care le desfășori, sau nu, în timp ce stai în fața ecranului. Cu toții avem tendința de a consuma gustări, nu tocmai sănătose, când ne uităm la un film, de exemplu. Mai mult, stăm nemișcați o bună perioadă de timp, ceea ce nu este tocmai indicat. Studiul lui  Mary Cushman, co-autoare a cercetării și profesoară de medicină la Facultatea de Medicină Larner a Universității Vermont din Burlington, a fost prezentat în cadrul Sesiunii Științifice din 2017, organizat de Asociația Americană a Inimii (AHA), în California.

Studiile anterioare despre timpul petrecut în fața televizorului au asociat acest obicei cu probleme cardiace, cele mai frecvente fiind blocarea arterelor. Studiul lui Cushman este primul care analizează cheagurile de sânge formate la nivelul picioarelor, a mâinilor, pelvisului și plămânilor, cunoscut sub numele de tromboembolism venos sau TEV.

După estimările acesteia, între 300.000 și 600.000 de oameni din Statele Unite dezvoltă anual tromboembolism venos, acesta fiind cel mai răspândit diagnostic vascular după infarct sau accident vascular cerebral. Cercetătoare sfătuiește să-ți amplasezi o bicicletă sau o bandă de alergat în fața televizorului și să combini astfel utilul cu plăcutul, să faci o plimbare de minimum 30 de minute înainte de a te așeza pe canapea sau să urmărești emisiunile sau serialele preferate înregistrate și să sari peste reclame. Asta îți va economisi mult timp pe care-l poți petrece pe afară.

Riscul apariției TEV poate fi evitat și prin menținerea unei greutăți corporale sănătoase și active. Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), afirmă că aproximativ 900.000 de persoane din Statele Unite ar putea fi afectate anual de TEV.