01 apr. 2017 | 09:00

Pe lângă mesaje securizate, Telegram oferă apeluri criptate

ACTUALITATE
Pe lângă mesaje securizate, Telegram oferă apeluri criptate

După ce Telegram a devenit sinonimă cu transmisia de mesaje criptate, populara aplicație a introdus apelurile în format securizat.

Majoritatea aplicațiilor de mesagerie pe care le folosiți pe mobil incorporează o tehnologie pentru criptare a conversațiilor end-to-end. WhatsApp sau Facebook Messenger sunt doar două exemple. Pe lângă acestea însă, mai există și progrămele gen Telegram sau Whisper care au fost construite în jurul conceptului de securitate sporită și criptare. Acestea apelează la protocoale proprietare, în loc să folosească standarde universal acceptate în industrie. Este însă greu de spus dacă acest sistem este sau nu mai eficient sau mai sigur.

În încercarea de a-și depăși condiția de aplicație de mesagerie în format text, Telegram poate fi folosită de acum înainte pentru apeluri audio de tip VoIP. La fel ca în cazul Skype, WhatsApp sau Viber, Telegram se poate utiliza pentru realizarea de apeluri vocale folosind o conexiune la internet Wi-Fi sau mobilă. Amuzant și creativ în același timp este faptul că traficul de date care se realizează pe parcursul unui apel este criptat printr-o serie de emoticoane. Sunt folosite patru emoticoane aletorii dintr-o serie de 333 ce pot fi descrise cu ușurință. Atâta timp cât apar aceleași figuri pe ambele dispozitive parcipante la dialog, apelul nu poate fi ascultat cu ușurință de terți.

Noua funcție a fost implementată în Telegram după o lungă perioadă de teste realizate pe un eșantion reprezentativ. Procesul de propagare al actualizării se va desfășura pe parcursul a câteva săptămâni, cu menițiunea ca va începe din Europa Occidentală. Pentru sporirea calității audio față de concurență, progrămelul folosește diverse codec-uri audio  alternate în mod dinamic. Astfel, obții o calitate aproape constantă a apelurilor, dar variază consumul de date în funcție de lățimea de bandă disponibilă.

Pentru prevenirea tacticilor de spam și a apelurilor nedorite, chiar și de la contactele din agendă, este cât se poate de facil să dezactivați complet funcția de VoIP in-app.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele